Wandelvakanties Andorra, wandel in het hart van de Pyreneeën

Zoek je een georganiseerde wandelvakantie Andorra? Bekijk hier alle wandelreizen naar Andorra.

Uitgelichte wandelreizen naar deze regio
1 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort

Wandelen in Andorra

Hoewel het Vorstendom Andorra slechts een oppervlakte heeft van een kleine 470 vierkante kilometer, is wandelen in Andorra gegarandeerd nooit saai. De diverse natuurgebieden van deze Europese dwergstaat staan ​​garant voor een afwisselende wandelvakantie. De charmante hoge vallei van de Pyreneeën, waarin het Vorstendom Andorra ligt, heeft alles te bieden wat zorgt voor een geslaagde wandelvakantie. Het landschap varieert van mediterraan tot alpen waardoor er tijdens het wandelen in Andorra een divers aanbod aan flora en fauna ontdekt kan worden. Als u hier op pad bent, kunt u met een beetje geluk onder meer moeflons, baardige gieren, steenarenden en marmotten in hun natuurlijke habitat spotten. 

Wandelgebieden in Andorra

De mooiste wandelgebieden in Andorra zijn zijn het Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa en het Parc Natural de la Vall de Sortey.

Sorteny Valley Nature Park

Op een gebied van 1.080 ha. er zijn gemzen, reeën, marmotten, marta's en wilde zwijnen.

Het natuurpark Sorteny Valley, sinds oktober 2020 door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat, heeft een grote diversiteit aan flora, met meer dan 700 phanerogam-soorten. Meer dan 50 soorten zijn endemisch in de Pyreneeën. Er worden het hele jaar door begeleide thematische excursies georganiseerd om vogels, vlinders en wetlands, gletsjercircuslandschap en eeuwenoude bossen te bewonderen.

De Sorteny-rivier vormt de ruggengraat van het hydrografische netwerk van de Sorteny-vallei, met een hoogte van 2.082 meter, waar de rivieren Serrera en Cebollera, die respectievelijk op 2.680 meter (de hoogste rivierbron in Andorra) en 2.485 meter stijgen, samenkomen.

Wandelen langs de Sorteny rivier op 2000m hoogte
Wandelen langs de Sorteny rivier op 2000m hoogte
Wandel in het hart van de Pyreneeën in Andorra
Wandel in het hart van de Pyreneeën in Andorra

Comapedrosa Valleys Natural Park

De Madriu-Perafita-Claror-vallei, die in 2004 werd uitgeroepen tot UNESCO-erfgoed van de mensheid in de categorie Cultuurlandschap, ligt in het zuidoosten van het Prinsdom Andorra en beslaat 10% van het grondgebied van het land, met een oppervlakte van 4.247 hectare.

De Madriu-Perafita-Claror-vallei strekt zich uit door de parochies Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp en Sant Julià de Lòria. Een van de populairste toegangen tot de vallei is de weg naar Engolasters. Deze vallei is het belangrijkste secundaire stroomgebied van het land en is van begin tot eind 12 km lang en daalt 1.855 meter. Het hoogste punt is de Pic de la Portelleta (hoogte 2.905). Het netwerk van wandelroutes en hoge berghutten maakt een groot aantal excursies mogelijk om de thuisbasis van dier- en plantensoorten te bewonderen die zeer zeldzaam zijn of met uitsterven worden bedreigd.

De beste tijd voor een wandelvakantie in Andorra

De beste maanden voor een wandelvakantie in Andorra zijn van juni tot september, wanneer het weer mild is met aangename temperaturen en weinig neerslag. In sommige hoger gelegen gebieden kunnen de temperaturen koeler zijn, dus het is raadzaam om voorbereid te zijn op wisselende weersomstandigheden.