Wandelvakantie Hoge Kempen, Belgisch Limburg 5 dagen

België
Belgisch Limburg, Hoge Kempen

Wandelvakantie in Belgisch Limburg

Ontdek tijdens deze wandelvakantie in het Nationaal Park Hoge Kempen zowel de adembenemende natuur als de fascinerende mijnbouwhistorie. Begin je tocht door de weelderige bossen en heidevelden van dit ongerepte natuurgebied en geniet van de rust en schoonheid. Maar deze vakantie biedt meer dan natuur; het is ook een reis door de tijd langs sporen van het mijnbouwverleden. Verken oude mijnwerkerswoningen en beklim de ‘terrils’, voormalige afvalbergen van de mijnen, nu begroeid en getransformeerd in unieke landschapselementen, voor een unieke combinatie van natuur en geschiedenis.

 • Nationaal Park Hoge Kempen
 • Diverse en prachtige natuur
 • Authentieke oude dorpen
 • De mooiste routes

 

Gezelschap:Individueel
Type:Standplaats, 1 standplaats
Zwaarte:1. Voor iedereen
Comfort:3. Comfortabel
Extra's:De hond mag mee
België
Belgisch Limburg, Hoge Kempen
Individueel
Standplaats, 1 standplaats
5 dagen
vanaf € 475
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door Natuurlijk Reizen
Dagprogramma

Dag 1 - Nationaal Park Hoge Kempen – Lanklaar

Vandaag begint deze wandelvakantie en op weg naar je hotel krijg je de kans om een prachtige eerste wandeling te maken in het Nationaal Park Hoge Kempen. Een van de meest geliefde toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen is de Mechelse Heide. Gelegen vlakbij de snelweg is dit de perfecte plek om je eerste kennismaking met het park te beginnen met een mooie wandeling waarvan je de lengte zelf kunt kiezen. Aan het einde van deze wandeling kun je eventueel genieten van een verfrissend drankje bij Camping Salamander dat praktisch aan het startpunt gelegen is waar je de auto geparkeerd hebt. In de late namiddag kom je aan in het hotel in Dilsen-Stokkem. ‘s Avonds schuif je aan voor een heerlijke maaltijd met streekproducten in het hotel-restaurant en geniet je van het mooie uitzicht over het kanaal en het oude brugwachtershuisje. Vanaf het hotel kun je nog een korte avondwandeling maken van Tivoli naar de Zuid-Willemsvaart, een afstand van 5 km die je in ongeveer 1 uur kunt afleggen.

Dag 2 - Wandeling Nationaal Park: Terhills en Mechelse Heide 23 km/6 uur

Vandaag staat er een avontuurlijke wandeling van 23 km gepland in het Nationaal Park Hoge Kempen. Je kunt deze tocht in ongeveer 6 uur voltooien. Begin je dag met een bezoek aan het Nationaal Park Visitor Center en beklim de lange terril bij Connecterra/Terhills voor het mooiste uitzicht van Vlaanderen. Je zult uitkijken over bossen, meren en heuvels. Daarna vervolg je je route op een deel van het Lange Afstandswandeling Kempen – Maaspad (GR561), waarbij je door donkergroene bossen, weidse heide, spiegelende vennen en grote landduinen komt. Trek verder door de bekende Mechelse Heide naar de grindplassen, waar je weer omhoog klimt voor fantastische uitzichten tot in Duitsland en Luik. Vervolg je wandeling door het bronsgroen eikenhout en arriveer bij de Tuinwijk van Eisden, waar je wat cultuur en geschiedenis kunt opsnuiven op de Erfgoedroute. Uiteindelijk keer je via de Zuid-Willemsvaart terug naar het hotel, waar een viergangendiner op je wacht. Als je wilt, kun je ook genieten van wellnessfaciliteiten bij Elaisa.

Dag 3 - Wandeling Maasvallei 14 km/3,5 uur

Vandaag staat er een veelzijdige wandeling van 14 km op het programma door een typisch landschap aan de Maas. Je zult oude Maasarmen, de winterdijk, oude grindgaten, uiterwaarden en vooral veel typische kruiden en vogels zien. Geniet van prachtige vergezichten over de Maas en de Maasplassen. De route eindigt in het natuurgebied Negenoord, bekend van de wilde paarden en een grote variatie aan vogelpopulatie. Je hebt ook de mogelijkheid om deze wandeling uit te breiden tot 20 km of het gebied per fluisterboot of kajak te verkennen om in pure stilte dieren te spotten. Dit is het enige stukje grootrivier in West-Europa dat niet bevaren is, enkel niet-gemotoriseerde boten (kajak, raft, fluisterboot) zijn hier toegelaten om de natuur ongestoord zijn gang te laten gaan.

Dag 4 - Wandeling Thorpark 19 km/5 uur

Vandaag bevind je je nog steeds in het Nationaal Park Hoge Kempen, maar iets verder weg ligt het Thorpark, een onbekend maar wondermooi wandelgebied. Begin je dag bij de oude mijn van Waterschei en wandel via de vlonderpaden in de Stiemerbeekvallei naar de twee terrils. Na een stevige klim kun je genieten van prachtige vergezichten, waarbij je de drie mijnterrils van Genk tussen de uitgestrekte bossen ziet liggen. De wandeling brengt je verder door de heide van Klaverberg en door een gebied waar je het grootste aantal Jeneverbesstruiken in Vlaanderen vindt.

Dag 5 - Wandeling Premiumroute Zijpbeekvallei 22 km/5 uur

Vandaag staat een wandeling van 22 km gepland in het zuidelijke deel van het Nationaal Park, waar je de unieke fauna en flora van de Zijpbeekvallei kunt ontdekken, samen met de geschiedenis van de Waterburcht. Deze wandelroute combineert de enige twee Premiumroutes van België, met het Duitse kwaliteitslabel. Begin met een tocht door het uitgestrekte valleigebied en klim daarna op naar de Hoge Kempen, waar je een prachtig uitzicht hebt dat lijkt op de Savanne. Vervolg je route over vlonderpaden achter de Koninklijke villa en trek door de beukendreven naar het kasteel van Pietersheim. Eindig je wandeling bij de Aspermansvijver. Op slechts enkele kilometers van dit natuurgebied ligt Oud-Rekem, gekozen als het mooiste dorpje van Vlaanderen.

Over de accommodatie(s)

De uitvalsbasis is het dorpje Lanklaar, gelegen in de gemeente Dilsen-Stokkem. Het dorp ligt mooi in het midden van de 2 natuurparken. Je verblijft hier in een bijzonder familiehotel . Dit 2 sterrenhotel is mooi gelegen aan het natuurreservaat met uitzicht op de kanaaloever. Het werd gebouwd in 1906 en is daarmee het oudste toeristenhotel in Belgisch Limburg. Het hotel heeft de oude sfeer goed bewaard wat vooral ook terug te zien is in de mooie nostalgische feestzaal. Het hotel is van een lokale familie en gastvrijheid is voor hun belangrijk, daarom is het vanzelfsprekend dat zij in de keuken zo veel als mogelijk met streekproducten werken. Je kunt dus iedere avond genieten van een heerlijk diner met lokale streekproducten!

Inbegrepen
 • 4 overnachtingen met verblijf op 2-pers.kamer met eigen badkamer
 • 4 x ontbijtbuffet
 • 4 x viergangendiner
 • Entree Nationaal Park
 • Bezoekersgids
 • Drankje in het bezoekerscentrum van het Nationaal Park
 • Uitgebreid wandelpakket met wandelbeschrijvingen, kaarten en GPX tracks
 • Een kleine bijdrage van deze reis gaat naar het Nationaal Park fonds voor natuuronderhoud
 • Informatiepakket
Niet inbegrepen
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Eventuele lunchpakket te bestellen bij de accommodatie voor € 5,- p.p.
 • Afdracht reisgarantiefonds
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten

Boek deze reis

Wandelvakantie in Belgisch Limburg
vanaf € 475
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.