Groepswandelvakantie Bulgarije 12 dagen

Bulgarije
Central Balkan & Rila & Pirin

De ongeschonden natuur van de Balkan

Ontdek de ongerepte natuurparken van de Balkan op deze wandelvakantie, beginnend in de Rhodopen met zijn rijke geschiedenis en gevarieerde wandelroutes. Vervolg je reis via Shiroka Laka naar het ruige Rila National Park, met een bezoek aan het wereldberoemde klooster en verken daarna de rijke biodiversiteit van de Pirin. Verblijf in gastvrije guesthouses, waar je kennismaakt met de Bulgaarse gastvrijheid en de heerlijke keuken van de Balkan. Bulgarije's uitgestrekte wildernis, thuisbasis van wolven, beren en unieke flora, biedt een adembenemende achtergrond voor dagwandelingen in drie prachtige nationale parken. Elk park, rijk aan landschappen en biodiversiteit, getuigt ook van Bulgarije's cultureel erfgoed. Van de Rhodopen's endemische plantensoorten en eeuwenoude tradities tot Rila's 'overvloedig water' en Pirin's unieke flora, deze reis belicht de natuurlijke en culturele rijkdommen van Bulgarije, aangevuld met lokale gastvrijheid en traditionele gerechten.

 • Afwisselende wandelingen
 • Bezoek Rilaklooster
 • Ongerepte parken van Bulgarije
 • Te gast bij mensen thuis
Gezelschap:Groepsreis
Type:Trektocht, langs hotels
Zwaarte:3. Goede conditie
Comfort:2. Eenvoudig
Bulgarije
Central Balkan & Rila & Pirin
Groepsreis
Trektocht, langs hotels
12 dagen
vanaf € 2.204
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Sofia worden we in ongeveer 3 uur naar onze accommodatie in Plovdiv gebracht. Wellicht hebben we na aankomst nog tijd voor een eerste verkenning van de stad, op Sofia na de grootste van Bulgarije. Plovdiv is een waar openluchtmuseum met ontelbare monumenten uit verschillende periodes uit de geschiedenis: een Romein amfitheater, een stadspoort uit de 4e eeuw, de Dzhumaya moskee uit de 14e eeuw en huizen uit de 18e en 19e eeuw.

Dag 2

's Morgens heb je tijd om op eigen houtje Plovdiv te verkennen. Daarna is het tijd de Bulgaarse natuur in te trekken. We rijden naar Chervenata Stena, een Unesco Biosfeer Reservaat. Eerst bewonderen we het Batschkovo klooster, één van de beroemdste pelgrimsoorden van het land. Dan trekken we onze wandelschoenen aan en nemen het pad naar de rotskapel. Wie heeft deze gebouwd? We gaan niet terug voor we van onze eerste Bulgaarse picknick hebben genoten. Na afloop rijden we naar onze verblijfplaats Kosovo. Niet het land, maar een gelijknamig dorp in de groene Rhodopen.
Wandeling: 6 km, 2-3 uur, 250 m stijgen en dalen

Dag 3

Na het ontbijt pakken we de bus naar de 'Wonderful Bridges' bij het dorp Zabardo. We wandelen door het zacht heuvelende, groene landschap langs deze rotsbruggen, gevormd door de elementen. De bruggen zijn tot wel 70 m hoog en zowel indrukwekkend als mysterieus. 's Middags keren we terug naar Kosovo waar de eigenaren ons weer zullen volstoppen met heerlijke Bulgaarse specialiteiten.
Wandeling: 7 km, 3 uur 300 m stijgen en 500 m dalen

Dag 4

We rijden naar het hoogste deel van de Rhodopen en beginnen onze wandeling in het dorpje Gela. We passeren kleine, typische bergdorpjes en fraai kapellen. Na afloop rijden we naar Shiroka Laka. Dit prachtige dorp ligt in een smal rivierdal en staat bekend om zijn huizen gebouwd in de typische stijl van de Rhodopen. We slenteren door de geplaveide straatjes en bewonderen de huizen in het dorp met prachtig versierde ramen en poorten. Ongetwijfeld vinden we een mooie plek om te picknicken. Na het bezoek aan Shiroka Laka rijden we in een dik uur naar Yagodina.
Wandeling: 10 km, 4-5 uur, 600 m stijgen en dalen 

Dag 5

Door een enorme, rotsachtige kloof rijden we naar de grot van Yagodina. We volgen het kilometer lange pad door dit doolhof in de rotsen, door verschillende 'hallen'. Vervolgens wandelen we door een prachtig karstlandschap naar Trigrad, waar het de hoogste tijd is voor een heerlijke picknicklunch. 's Middags brengt de bus ons naar de mysterieuze Devil's Throat Cave. Er wordt gezegd dat niets wat bovenin de grot in de rivier wordt gegooid er ooit beneden nog uit komt. Na afloop rijden we terug naar Yagodina. 
Wandeling: 7 km, 500m stijgen, 350m dalen

Dag 6

We verlaten Yagodina en rijden via het meer van Dospat richting het Rilagebergte en Pirin. Onderweg bezoeken we het dorp Kovachevitsa met zijn meer dan 250 jaar oude, stenen huizen. Je kunt eerst op eigen houtje wat rondslenteren; daarna maken we samen een korte wandeling. Het dorp dient regelmatig als decor voor Bulgaarse films. Aan het eind van de middag bereiken we onze volgende verblijfplaats, dicht bij de parkgrens van het Rila Nationaal Park. We worden hier hartelijk ontvangen en genieten van heerlijke gerechten en huisgemaakte drankjes.
Wandeling: 1.5 uur, 250 m stijgen en 350 m dalen

Dag 7

's Morgens rijden we naar Ortsevo, op 1500 m het hoogst gelegen dorp van Bulgarije. Over de Velija Videnitsa bergrug wandelen we richting de top van de Velitsa (1711 m). De uitzichten onderweg zijn adembenemend. Een paar uur wandelen verder bereiken we het dorpje Avramovo. Op het hoogst gelegen treinstation van de Balkan stappen we op de trein die ons over spectaculair smalspoor door een nauwe kloof naar Belitsa brengt. Hier staat de bus op ons te wachten die ons weer terug brengt naar Gorno Draglishte.
Wandeling: 15 km, 5 uur, 200 m stijgen en 500 m dalen

Dag 8

Vandaag bezoeken we Nationaal Park Pirin, UNESCO Werelderfgoed vanwege de uitbundige en unieke flora en fauna. In juli en augustus groeit de edelweiss op de hoger gelegen flanken van de bergen. We maken een wandeling vanaf de Vihren hut, gelegen op bijna 2000 hoogte aan de voet van de Vihren. We doen het wat rustiger aan dan gisteren en maken een mooie rondwandeling langs de meren op het plateau, waaronder het Muratovomeer. 
Wandeling: 8km, 400m stijgen en dalen

Dag 9

Vandaag hebben we de tijd om onze benen rust te geven. We rijden in 2 uur tijd naar het, door UNESCO erkende, Rila klooster. Onderweg stoppen we bij de Stob Piramides. Deze, door de regen uitgesleten zandbergen, zijn bizar gevormd. Een korte wandeling geeft een goede indruk van dit bijzonder stukje natuur. Na de lunch in een restaurant rijden we in ca. 45 min. naar het bos boven het Rilaklooster. Hier starten we de tweede wandeling van vandaag. Na ca. 20. min. bereiken we een grot en een kleine kapel waar de stichter van het klooster - Ivan Rilski - 7 jaar lang woonde. Door de bossen dalen we af tot we aan de poort van het klooster staan. Dit is het indrukwekkendste voorbeeld van de wedergeboortestijl. In het klooster zijn fresco’s te zien van de grootste Bulgaarse 19de eeuwse schilder Zahari Zograf. In de kerk zien we een meesterlijke gemaakte iconostase en de grootste kloosterkerk van Bulgarije. 
Na een bezoek stappen we weer in de bus. Na ca. 2uur rijden komt Govedartsi in zicht, een langgerekt bergdorp. We overnachten in een gastvrij pension met een mooi zwembad. In de avond kunnen we, op het buitenterras, genieten van een lekkere maaltijd.
Wandelingen: 2 x 1,5 uur, 200m stijgen en dalen

Dag 10

De berg Malyovitsa, die we eergisteren steeds in de verte konden bewonderen, gaan we vandaag dichterbij bekijken. De bus brengt ons een stukje op weg. Via de Vada Hut wandelen we door een schitterend oud naaldwoud naar de Malyovitsa berghut op 1900 meter hoogte. Onderweg horen en zien we wellicht de notenkraker. Een vogel die in de zomer en herfst zaden verstopt in de grond als voorraad voor de lange winter. Bijzonder is dat deze vogel 80% hier van kan terug vinden in de sneeuw. 
Wandeling: 11km, 500m stijgen en 350m dalen.

Dag 11

Op deze laatste wandeldag maken we een van de populairste en mooiste wandelingen van het Rilagebergte. De tocht voert langs een reeks kleine gletsjermeren in een spectaculair landschap. De meren, gevormd door gesmolten gletsjers, liggen op verschillende niveaus. De meren liggen in het meest ongerepte en meest beschermde deel van de Rila. Dit deel is dan ook alleen te voet bereikbaar. Een rit van ca. 1 uur brengt ons in het skioord Panichiste. Een stoeltjeslift brengt ons eerst aan de rand van het merengebied, op 2100m hoogte. Vanaf hier zijn er twee mogelijkheden. Door de aanwezigheid van een SNP reisleider en Bulgaarse gids kan de groep gesplitst worden. De eerste mogelijkheid is een 4 uur durende tocht met 500 meter hoogteverschil tot het beroemde uitzichtpunt over de zeven meertjes. De tweede mogelijkheid is een in totaal 5-6 uur durende tocht die vanaf het uitzichtpunt verder gaat tot op de hoofdkam van het gebergte (met 600 meter hoogteverschil). Bij beide tochten krijgen we een goede indruk van dit mooie gebied. Op het eind van de dag treffen we elkaar weer in het skioord Panichiste. Hier stappen we in de bus die ons in ongeveer anderhalf uur naar Sofia brengt.  

Dag 12

We rijden in 20 minuten naar het vliegveld van Sofia, waar we het vliegtuig terug naar huis nemen.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met jou, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Over de accommodatie(s)

Je overnacht in comfortabele pensions, guesthouses en hotels in kleine dorpjes. Op één guesthouse na (in Gorno Draglishte) hebben de kamers altijd eigen badkamers. Het kan een enkele keer voorkomen dat een (klein) deel van de groep niet in de hoofdaccommodatie maar in een nabij gelegen accommodatie met hetzelfde comfortniveau overnacht.

In Plovdiv en Sofia slapen we in een comfortabel stadshotel op loopafstand van het centrum.

 

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle lunches
 • alle diners 
 • alle transfers per privébus volgens programma
 • entree etnografisch museum en amfitheater Plovdiv (dag 1 of 2)
 • entree Batchkovo klooster (dag 2)
 • entree grotten (dag 5)
 • treinrit Avramovo - Belitsa (dag 7)
 • entree Stob piramides (dag 9)
 • stoeltjeslift Panichiste (dag 11)
 • begeleiding SNP reisleider en lokale Engelstalige gids.
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
 • overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard (zoals drankjes)

Boek deze reis

De ongeschonden natuur van de Balkan
vanaf € 2.204
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.