Wandelvakantie Rila, Bulgarije 8 dagen

Bulgarije
Rila

Rondom een beroemd klooster in een ruige bergwereld

Ervaar de verbluffende natuur en rijke cultuur van Bulgarije met een wandelvakantie naar het Rila gebergte, een prachtig Nationaal Park. Geniet van lunch bij serene bergmeren en verken eeuwenoude bossen. Bewonder de indrukwekkende fresco's in het Rila klooster, een UNESCO werelderfgoed. Verblijf in een gastvrij pension en een berghut in het schilderachtige merengebied. Eindig je reis in het levendige Sofia. Het Rila gebergte, met zijn alpiene landschappen, ongerepte valleien vol dierenleven en boven de boomgrens gemzen en steenarenden, belooft een unieke ervaring. Het Rila klooster, gesticht door volgelingen van de heilige Ivan Rilski, speelt een centrale rol in de Bulgaars-orthodoxe kerk en is rijkelijk versierd met fresco’s. Deze vakantie is een mix van natuurlijke schoonheid en culturele diepgang, waardoor je het beste van Bulgarije zult ervaren.

 • Contact met lokale bevolking
 • Het bijzondere Rila Klooster
 • Overnachting berghut merengebied
 • Wandelen in ongerept berggebied
Gezelschap:Individueel
Type:Standplaats, meerdere standplaatsen
Zwaarte:3. Goede conditie
Comfort:2. Eenvoudig
Bulgarije
Rila
Individueel
Standplaats, meerdere standplaatsen
8 dagen
vanaf € 1.099
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Sofia word je in ca. 1,5 uur naar Govedartsi gebracht. Dit typische Bulgaarse dorp is gelegen aan het riviertje Cherni Iskar (Zwarte Iskar) op zo'n 1200 m hoogte aan de voet van het Rila-gebergte. Je verblijft hier in een gastvrij familiepension.

Dag 2

Om er in te komen zijn er twee kortere wandelingen mogelijk. De eerste is een ontspannen wandeling over een zgn. ekotrail door het bos in het dal van het riviertje de Beli Iskar (Witte Iskar). Dit dal ligt vlak achter het gelijknamige dorp, op ca. 8km van Govedartsi. Je wordt er naartoe gebracht en ook weer opgehaald. Je wandelt door een fraai deel van het dal over een mooi aangelegd pad met informatiebordjes. Als je geluk hebt zie je arenden en wild. 
Wandeling: 7,5 km, 200m stijgen en dalen, 2,5 uur. 
De tweede is een pittiger rondwandeling vanuit Govedartsi naar de op een beboste bergtop gelegen St. Profit Ilia kapel. 
Wandeling: 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.

Dag 3

Je gastheer brengt je in ca. 30 minuten naar het beginpunt van de wandeling bij het skioord ‘Kompleks Malyovitsa’, een open plek met skiliftjes en -banen. Daarna wandel je omhoog over een breed, stenig en goed gemarkeerd pad en omringd door schitterend hooggebergtelandschap naar de Malyovitsa-hut op 2000 m. Als je wilt kun je verder omhoog wandelen over een smal, stenig en gemarkeerd bergpad naar enkele dichtbij gelegen bergmeertjes onder de grillige rotsformaties van de hoogste toppen van bijna 2700 m. Je kunt zover doorlopen als je wilt. Daarna daal je langs de hut en hetzelfde pad weer af naar het ‘Kompleks Malyovista’, waar je ook wat kunt drinken of eten. Hier haalt je gastheer je weer op en brengt je naar Govedartsi.
Wandeling: maximaal 11 km, 750 m stijgen en dalen, ca. 6 uur. Naar de hut op en neer is het ca. 6 km, 275 m stijgen dalen, 3 uur.

Dag 4

Na een korte autorit begin je aan een geleidelijke klim door bos naar de glooiende top van de Zekiritsa (1734 m). Hier heb je schitterend zicht op de hoogste kammen van het Rila-gebergte. Je wandelt over de heuveltoppen, afwisselend door wat bos en over bloemrijke bergweiden met weidse uitzichten over de omgeving. Dit is het domein van herders met hun schaapskudden en vrij rondlopende groepen paarden en koeien. Over rustig omlaag slingerende karrensporen kom je onderweg langs de St. Mina kapel en wandel je ontspannen terug naar Govedartsi.
Wandeling: 14 km, 350m stijgen, 700 dalen, ca. 5,5 uur.

Dag 5

Je stopt bagage voor 1 nacht in je dagrugzak en wordt naar de Vada hut gebracht. Hier begin je de klim naar het centrale en mooiste deel van het Rila-gebergte. Je gaat op weg naar de beroemde, boven de boomgrens gelegen,  'Zeven Rila-meren'. Het eerste meer dat je bereikt is Dolnoto Ezero op 2100m. Even verder bereik je de hut Sedemte Ezera aan het Ribnoto Ezero, een prima plek voor een pauze. Vervolgens gaat het geleidelijk omhoog over stenige, goed gemarkeerde bergpaden door het spaarzaam begroeide hooggebergte. Je wandelt boven de 2000m hoogte langs glinsterende gletsjermeren met bijna poëtische namen als het Klaverbladmeer, het Tweelingmeer en het Niermeer. Vanaf de bergrug Souhia Chal daal je tenslotte af naar de berghut waar je overnacht. 
Wandeling: 10,5 km, 860 m stijgen en 230 m dalen. Wandelduur: ca. 5,5 uur. 

Dag 6

De etappe van vandaag is het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van je vakantie. Je wandelt dwars door het merengebied en daalt vervolgens af naar het beroemde Rila Klooster. Vanaf de berghut loop je via een andere route dan gisteren terug naar het vijfde Rilameer: het Niermeer (Babreka Ezero) op 2285m. Vervolgens klim je verder naar de twee hoogste Rilameren, het Oogmeer en het Traanmeer. Je passeert een topje dat uitzicht biedt op alle zeven Rilameren. Hierna stijg je verder naar de hoofdkam van het Rilagebergte. Vervolgens daal je vanaf ruim 2600m hoogte af, eerst door grasland en later door een oud beukenbos. De forse afdaling van 1500m brengt je bij het prachtige Rilaklooster. Een korte rit met de taxi brengt je bij je hotel. 
Wandeling: 16,8 km, 510m stijgen, 1480m dalen. Wandelduur: ca. 7,5 uur.

Zie je de forse afdaling niet zitten of bij slecht weer, daal je vanaf de berghut met de stoeltjeslift af naar Panichiste. Hier kun je (tegen betaling van een toeslag) worden opgepikt door de bagagevervoerder die je vervolgens naar de omgeving van het Rilaklooster brengt. Je kunt nabij het klooster worden afgezet en loopt dan over een pelgrimspad door het bos naar het klooster. Onderweg kom je langs de grot waar de stichter van het Rila klooster, Ivan Rilski, begraven ligt. Wandeling: 4 km, 100m stijgen, 200m dalen, 2 uur lopen.

Dag 7

Over een rustige asfaltweg loop je in 5 km naar het Rilaklooster. Ga vroeg in de ochtend, zodat je voordat het druk wordt, rustig de tijd hebt het kloostercomplex met bijbehorend museum te bezoeken en eventueel een kerkdienst bij te wonen. Naar keuze vóór of na de lunch, word je in ca. 2 uur naar Sofia gebracht waar je je intrek neemt in een hotel. Daarna kun je de levendige binnenstad gaan verkennen, met onder andere de fraaie en imposante Alexander Nevski-kathedraal. Leuke eethuisjes en vele terrassen zijn er uiteraard legio in het centrum. 

Dag 8

Einde van het arrangement.

Over de accommodatie(s)

Je overnacht het eerste deel van de week in een vriendelijk en gastvrij pension in het dorpje Govedartsi. De eigenaar van het pension brengt je een aantal malen naar het begin van de wandeling. Op dag 5 overnacht je in een berghut in het merengebied. Je verblijft hier op een privékamer met eigen badkamer. Handdoeken en beddengoed zijn aanwezig. Met name in het hoogseizoen kan het voorkomen dat de privékamers niet meer beschikbaar zijn. In dat geval boeken we in overleg met jou een slaapplaats op een slaapzaal met gedeelde badkamer.
Bij het Rilaklooster overnacht je in een eenvoudig hotel, in Sofia in een prima modern hotel met een uitstekende ligging in het centrum. 
Je overnacht in Govedartsi, bij het Rilaklooster en in Sofia altijd in kamers met eigen douche en toilet.

In augustus is verblijf in de berghut in het merengebied niet mogelijk. Reis je in augustus, dan boeken we voor jou een nacht in een lager gelegen hut. Op dag 5 neem je na de wandeling de stoeltjeslift naar beneden en wandelt vervolgens in 5 min naar de hut. De volgende ochtend neem je de lift weer omhoog om de wandeling naar het Rilaklooster te beginnen.

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 4 diners
 • transfer vliegveld Sofia - Govedartsi (dag 1)
 • transfers volgens programma
 • bagagevervoer Govedartsi - Rilaklooster
 • digitale reisinformatie
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en evt. entrees
 • verzekeringen

Boek deze reis

Rondom een beroemd klooster in een ruige bergwereld
vanaf € 1.099
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.