Wandelvakanties Duitsland 2024/2025

Zoek je een georganiseerde wandelvakantie Duitsland? Zoek, vergelijken boek hier je groepsreis of individuele wandelvakantie naar Duitsland. Ook trektochten met bagagevervoer.

Wandelen in Duitsland is in alle rust wandelen in een romantisch landschap door ongerepte natuur en onderweg tal van kastelen en burchten bekijken en genieten van lekker eten en de beste wijnen en bieren. Wandel door een weelderig vulkanisch landschap in de Eifel. In de Harz en het Zwarte Woud wandel je door dichte bossen. Bergwandelaars kunnen hun hart ophalen in de Beierse Alpen. Lees meer over je wandelvakantie in Duitsland.

Bekijk de mooiste wandelvakanties naar Duitsland van de beste reisaanbieders in één handig overzicht.

Uitgelichte wandelreizen naar deze regio
39 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort

Over je wandelvakantie in Duitsland

Duitsland is een fascinerende wandelbestemming met een zeer goed wandelnetwerk. Vlak over de grens kun je al fantastisch wandelen in het Teutoburgerwoud. Ideaal voor een dag er tussenuit en voor de beginnende wandelaar om het wandelen eens te ervaren en te oefenen.

De populaire Eifel met haar landschap van vulkanische oorsprong heeft voor elke wandelaar en natuurliefhebber heel veel te bieden, zeker gezien de relatief korte reisafstand. De wijnliefhebber kan zijn of haar hart ophalen in de Moezelstreek en de Deutsche Weinstrasse met wandelen langs wijngaarden en wijnproeverijen onderweg.

Wandel door dichte bossen en over weidse landschappen in de middelgebergtes Harz en het Zwarte Woud. De echt bergwandelaar kan zelfs uit de voeten in de Beierse Alpen. Overal kom je kastelen, burchten, ruïnes en historische dorpjes tegen.

Wandelen in Rijnland-Palts

Ten zuiden van de Eifel heeft Rijnland-Palts nog een aantal mooie wandelgebieden voor je wandelvakantie in Duitsland in de aanbieding. Op de grens van de Eifel stroomt de Moezel die ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op 735 meter hoogte en na 544 kilometer in de Rijn uitmondt bij Koblenz. Langs de slingerende Moezel tref je een weelderig berglandschap aan met veelal op de hellingen langs de rivier de wijnbouw waar de streek om bekend staat. Wijnliefhebbers komen letterlijk aan hun trekken tijdens uitgebreide wandeltochten naar de Moezel, want de lokale wijnbars hebben uitstekende wijnen uit de regio in voorraad waarvan de bekendste de Riesling is.

In de omgeving wandel je langs oude dorpjes met vakwerkhuizen, kastelen, door bossen en op de kalkplateaus door weilanden en graslanden met orchideeën. Sinds 2015 kun je er de Moselsteig wandelroute wandelen die bijna de gehele gang van de Moezel volgt vanaf Perl tot aan Koblenz, uit 24 etappes bestaat en in totaal 365 km lang is. De originele Moselhöhenweg uit 1910 is voor een groot deel opgenomen in de Moselsteig maar betreft zoals de naam al aangeeft een hoger gelegen wandelroute waar de Moselsteig veelal afdaalt langs de oevers. Uitdagend onderdeel van de Moselsteig zijn de Klettersteige zoals de Calmont Klettersteig waar je met ladders en touwen steile hellingen moet overwinnen.

Langs de over van de Moezel tussen wijnbouw en door mooie dorpjes
Langs de over van de Moezel tussen wijnbouw en door mooie dorpjes
Leer over de wijnbouw en proef de wijnen onderweg
Leer over de wijnbouw en proef de wijnen onderweg

Ten zuiden van de Moezel ligt de Hunsrück, een middelgebergte dat voor een klein deel in Saarland ligt. Het gebergte wordt begrensd door de Rijn in het oosten, de Moezel in het noorden, de Nahe in het zuiden en de Saar in het westen. De hoogste top is de Erbeskopf met een hoogte van 818 meter. In de Hunsrück wandel je over smalle paden door dichte bossen, langs rotspassages en rivieren en over open velden en langs kastelen en vakwerkdorpjes. In de Hunsrück ligt één van de mooiste wandelroutes van Duitsland, de Saar-Hunsrück-Steig. Deze langeafstandsroute van 410 km met 27 etappes loopt van Perl aan de Moezel naar Boppard aan de Rijn. Onderweg bestijg je de Erbeskopf en kom je over de spectaculaire 360 meter lange hangbrug Geierlay die 100 meter boven de grond hangt. Je wandelt door Idar-Oberstein, een edelsteencentrum dat vroeger floreerde met slijperijen voor Agaat en Amethyst totdat de voorraden uitgeput raakten maar in de 20e eeuw weer nieuw leven in werd geblazen met geïmporteerde edelstenen uit Brazilië. Er zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden rondom deze industrie zoals musea, slijperijen en winkeltjes.

Op 100 meter hoogte over de Geierlay hangbrug
Op 100 meter hoogte over de Geierlay hangbrug
Wandel over uitgestrekte velden op 800 meter hoogte
Wandel over uitgestrekte velden op 800 meter hoogte

Onder de Hunsrück en tussen de Rijn en Saarland ligt Pfalz. Dit gebied bestaat voor het overgrote deel uit het natuurpark Pfälzerwald en gaat ten oosten van Wissembourg over in het Pfälzer Weinland. Samen met de Franse Noord-Vogezen vormt het gebied de Pfälzerwald - Biosfeerreservaat Noordelijke Vogezen. Het is het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland en beslaat ca 180.000 hectare en bestaat voor ca 90% uit bos. Je wandelt hier niet alleen door bossen maar ook langs kastelen en de kenmerkende rode zandstenen rotsformaties. Bekende wandelroutes zijn de Pfälzer Höhenweg van 114 km en het Pfälzer Waldpfad van 143 km.

Het Pfälzerwald is het grootste bosgebied van Duitsland
Het Pfälzerwald is het grootste bosgebied van Duitsland
Wandelen langs wijngaarden en wijnproeven in de Deutsche Weinstrasse
Wandelen langs wijngaarden en wijnproeven in de Deutsche Weinstrasse

Over de gehele oostkant van het Pfalzerwald loopt de Deutsche Weinstrasse en hier kun je goed zien dat je een stuk zuidelijker in Duitsland zit door de vele amandel-, vijgen- en citroenbomen, wijngaarden en bloemen. Deutsche Weinstrasse is zo’n 100 kilometer lang en ligt tussen Bockenheim en Schweigen-Rechtenbach. In dit gebied en deels door het Pfalzerwald loopt de populaire Weinsteig. Deze route is 172 km lang en voert je langs tal van wijngaarden en boomgaarden en onderweg kom je langs kastelen, burchten en natuurlijk een enorm aanbod aan wijnproeverijen en regionale specialiteiten in de dorpen en wandelhutten.

Wandelen in de Harz

De Harz ligt voornamelijk in Saksen-Anhalt en deels in Nedersaksen en Thuringen. Het gebied wordt onderverdeeld in de Oberharz en de Unterharz. In de Oberharz ligt de Hochharz waar het Brockenmassief bij behoort. De Brocken is het middelpunt van de Harz en met zijn 1140 meter de hoogste berg in het gebied en noorden van Duitsland. Het nationaal park Harz is een beschermd natuurgebied met een rijke flora en fauna waar je onder andere de lynx en de auerhoen aan kunt treffen. Het is een dichtbebost gebied met voornamelijk beuken en sparren in de hoger gelegen delen. Op de wandelvakantie in de Duitse Harz wandel je door de dichte bossen, langs kleine rivieren en watervallen en op de plateaus heb je mooie uitzichten over het gebied en de wijde omtrek. Het typische karstlandschap biedt ook bezienswaardigheden als druipsteengrotten en onderaardse rivieren.

Dichte bossen met granieten rotsen en kloven
Dichte bossen met granieten rotsen en kloven
Wandelen in de Harz rondom de heksenberg Brocken
Wandelen in de Harz rondom de heksenberg Brocken

De Brocken berg is een absolute must en de bekende wandelroutes komen hier ook langs. Je kunt de klim naar boven maken die goed te doen is maar je kunt ook met de stoomtrein over de Brockenbahn een rit naar de top maken. Een bijzondere beleving op zich om over het smalspoor door de bossen te rijden. Het is niet alleen het geografische middelpunt van het gebied maar staat ook centraal in de geschiedenis van de oorlog en in mythes. In oorlogstijd stond er een radarinstallatie en nu is er van de hoogte gebruik gemaakt om er een zendmast en een weerstation op te plaatsen. Volgens de overlevering dansten er op de Brocken heksen voor de duivel en dat thema zie je overal terugkomen in het gebied. De wandelroute Harzer-Hexen-Stieg dankt hier uiteraard haar naam aan. Op de berg kun je het Brockenhaus vinden waar je kennis kunt maken met de geschiedenis van de Brocken en de Harz. Houd er rekening mee dat het door de hoge ligging in een weids vlak land het op de Brocken erg hard waait en koud kan zijn, ook in de zomer.

Wandelen in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud of ook wel Schwarzwald is een dichtbebost gebied en middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Rijn en aan de Franse grens. Het gebied dankt zijn naam aan de Romeinen die het gebied dankzij haar dichte bebossing met donkere naaldbomen als ondoordringbaar ondervonden. Hier kun je wandelen in ongerepte natuur en een charmant landschap met hoge toppen zoals de bijna 1.500 meter hoge Feldberg, dichte bosgebieden, dalen zoals het Glottertal, watervallen, meren en rustige dorpjes. Het volledige gebied is maar liefst 11000 km2 groot en bestaat niet alleen uit bos maar ook uit enorme weidevalleien en plateaus en wijngaarden in het zuiden en in het westen. Daarnaast zijn er vele steden en dorpen in het gebied te vinden en het gebied staat bekend haar culinaire aanbod van wijnen en de beste keukens van de wereld waarvan er de nodige onderscheidingen als Michelin sterren hebben verdiend.

Het Zwarte Woud dankt haar naam aan de dichte dennenbossen
Het Zwarte Woud dankt haar naam aan de dichte dennenbossen
Wandelen door diepe kloven langs rivieren en watervalllen
Wandelen door diepe kloven langs rivieren en watervalllen

Het Zwarte Woud heeft wandelaars veel te bieden met een opmerkelijk netwerk van wandelpaden, van ontspannende wandelroutes tot spannende beklimmingen. De Zwarte Woud Vereniging zorgt voor het onderhoud en controleert regelmatig de bijna 24.000 km bewegwijzerde wandelpaden. De avontuurlijke Wutach-kloof, de Feldberg als de hoogste niet-alpiene berg van Duitsland, de pittoreske Schluchsee en de brullende Todtnauer-watervallen zijn enkele van onze persoonlijke hoogtepunten die u te voet kunt ontdekken tijdens een wandelvakantie in het Zwarte Woud in Duitsland. Bekende wandelroutes zijn de Schluchtensteig die door diepe kloven loopt en de Westweg waarbij je vooral over kammen en bergtoppen wandelt.

Uitgelichte wandelvakanties naar Duitsland