Wandelvakanties Griekenland 2024/2025

Zoek je een georganiseerde wandelvakantie Griekenland? Zoek en vergelijk hier je groepsreis of individuele wandelvakantie naar Griekenland. Inclusief trektochten met bagagevervoer.

Wandel in een land rijk aan geschiedenis en doordrenkt van mythes. Van de idyllische eilanden tot de ruige berglandschappen en historische ruïnes, elke stap neemt je mee op een reis door de tijd. Wandel langs de kustlijnen met adembenemende uitzichten op de Egeïsche en Ionische Zeeën, of verken de weelderige paden die de berg Olympus en de Pindos-bergen doorkruisen. Ontdek verborgen juweeltjes in afgelegen dorpen, proef de authentieke Griekse keuken en voel de warme gastvrijheid van de lokale bevolking. Lees meer over wandelen in Griekenland.

Uitgelichte wandelreizen naar deze regio
29 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort

Wandelen in Griekenland

Wandeltochten in het land van mythen en goden en waar de oudheid en het heden elkaar ontmoeten. De Middellandse Zee en indrukwekkende bergketens bepalen het landschap van Griekenland. 

Griekenland is een land waar elke wandeltocht verweven is met geschiedenis, mythe en adembenemende natuur. Op het vasteland wachten de magische Pindos-bergen en de legendarische paden van de Peloponnesos, waar je langs eeuwenoude ruïnes, door weelderige bossen en langs kristalheldere rivieren wandelt. Ervaar de spirituele schoonheid van de Meteora-kloosters en de mythische aantrekkingskracht van de berg Olympus. De eilanden bieden een ander soort magie; wandel over de schilderachtige paden van de Cycladen, waar de zee altijd in zicht is, en ontdek verborgen stranden en traditionele dorpjes op eilanden zoals Santorini en Naxos. In Griekenland combineert elke wandelroute natuurlijke pracht met culturele rijkdom.

Griekenland heeft een rijke biodiversiteit, gevarieerde geologie en unieke ecosystemen. De diverse terreinen, van berglandschappen tot kustgebieden, herbergen een veelvoud aan flora en fauna, waaronder zeldzame en endemische soorten. Het klimaat is overwegend mediterraan, wat resulteert in hete zomers en milde winters, ideaal voor de groei van een verscheidenheid aan plantensoorten.

Griekenland, de bakermat van de democratie en de westerse beschaving, is doordrenkt van een rijke geschiedenis en cultuur. Hier kun je wandelen door eeuwenoude ruïnes, klassieke tempels, Byzantijnse kerken en middeleeuwse kastelen. Het land zit vol met mythen, legendes, en traditionele muziek en dansen, die elk hun eigen verhaal vertellen. De Griekse cultuur is een boeiende mix van oude tradities en moderne invloeden, zichtbaar in de muziek, dans, kunst en gastronomie.

Mooie wandelgebieden en wandelroutes in Griekenland

Kreta & Samaria kloof

Kreta is een paradijs voor wandelaars, met zijn gevarieerde landschappen, zoals de indrukwekkende Samariakloof en het prachtige Lefka Ori gebergte. Hier ontdek je ongerepte natuur, traditionele dorpjes, en oude Minoïsche paden, terwijl je geniet van de warme gastvrijheid van Kreta.

Eén van de mooiste bezienswaardigheden en routes is de Samariakloof ten zuiden van de stad Omalos. Kenners noemen het graag een van de must-sees op het eiland in de Egeïsche Zee. Je begint de wandeling op een hoogte van ongeveer 1.230 meter boven zeeniveau en eindigt bij een klein vissersdorpje aan de kust. De wandeling is bijzonder mooi in de maanden april en mei, wanneer kleurrijke wilde bloemen langs de zijkanten van het pad bloeien. In totaal is de wandeling zo’n 16 kilometer lang en duurt ongeveer vier uur. Omdat het grootste deel van de tijd bergafwaarts gaat is de wandeling ook geschikt voor beginners met het juiste schoeisel.

Peloponnesos & Menalon Trail

De historische rijkdom van Peloponnesos biedt oude overblijfselen en mystieke paden, te midden van een divers landschap van kloven, groene valleien, bossen, verlaten stranden en monumentale archeologische bezienswaardigheden.

De Menalon Trail voert langs schilderachtige dorpen en belangrijke archeologische sites, door een landschap van bergen, bossen, en rivieren, en biedt een unieke kijk op de Griekse geschiedenis en cultuur. . Het wandelpad loopt in totaal 75 kilometer door de majestueuze bergen, diepe kloven en schaduwrijke bossen van het schiereiland. Je passeert de Lousios-kloof, de vallei van de Mylaon-rivier en de Gortynian Mountains. Om de wandeling overzichtelijker en beter beheersbaar te maken, werd deze opgedeeld in acht secties, waarvan de moeilijkheidsgraad varieert. Je kunt van deze route dus ook goed alleen bepaalde delen wandelen.

Wandelen door de Samariakloof op Kreta
Wandelen door de Samariakloof op Kreta
Wandel over oude boogbruggen op de Menalon Trail
Wandel over oude boogbruggen op de Menalon Trail

De Cycladen

Ontdek de zonovergoten Cycladen te voet, waar elke stap je dichter bij de essentie van het Griekse eilandleven brengt. Deze prachtige eilandengroep in de Egeïsche Zee biedt een unieke wandelervaring, doordrenkt van zonneschijn, zeebries en ongeëvenaarde schoonheid.

Begin op het charmante Santorini, waar de beroemde caldera-wandelpaden je trakteren op adembenemende uitzichten op de diepblauwe zee en de iconische witte gebouwen. Ontdek de verborgen paden die je leiden naar afgelegen stranden en door traditionele dorpen met hun unieke architectuur.

Op Naxos, het grootste eiland van de Cycladen, kun je wandelen door eeuwenoude olijfgaarden en langs indrukwekkende ruïnes. De paden brengen je naar afgelegen dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan, en de lokale keuken een smaakvolle beloning biedt na een dag wandelen.

Verken de ongerepte natuur van Paros, waar de Byzantijnse paden kronkelen door oude marmergroeven en langs verlaten kapelletjes. De zachte geluiden van de natuur en de geur van wilde kruiden begeleiden je op elk pad.

En op het rustige eiland Amorgos, bekend van de film 'The Big Blue', kun je de eeuwenoude kloosterpaden bewandelen, genietend van de serene atmosfeer en de verbluffende uitzichten op de kliffen.

Zakynthos

Dit zonovergoten eiland biedt azuurblauwe zeeën, prachtige stranden, en spectaculaire kliffen. De kustpaden en olijfgaarden zijn ideaal voor ontspannen wandelingen, met adembenemende uitzichten op de Ionische Zee.

Thessalië

Thessalië herbergt de wonderen van Meteora, met zijn imposante rotsformaties en historische kloosters. De routes bieden unieke panoramische uitzichten en voeren langs fascinerende religieuze monumenten.

Rhodos

Rhodos combineert historische charme met natuurlijke pracht. Je vindt er oude steden, bloemrijke valleien, en heldere wateren. De diverse paden voeren langs archeologische sites en bieden uitzicht op de Egeïsche Zee.

Pindos

In het uiterste noordwesten van Griekenland ligt het prachtige Pindos Nationaal Park. Talrijke routes leiden door het bosrijke, ruige landschap van de regio Epirus. 

Het nationale park is een van de slechts drie regio's in Griekenland waar nog steeds een populatie bruine beren voorkomt. Naast deze grote roofdieren leven hier ook lynxen, wilde katten en veel edelherten. Ook plantenkenners en vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken; de beschermde natuur van de regio herbergt talloze zeldzame plantensoorten, zoals Allium breviradum en Lilium chalcedonicum. Ook kunt u hier vele zeldzame vogels observeren en fotograferen.

Pindos National Park is een van de minst bekende en bezochte nationale parken op het hele Europese continent. Als u op zoek bent naar rust en wilt genieten van adembenemende natuur, dan bent u hier precies op de juiste plek. Er is ook een klimbasis in de buurt van Mavrovouni, een berg in het park, die ook een ideaal startpunt is voor lange wandelingen in de regio. 

Wandelen door de Vikoskloof in Pindos nationaalpark
Wandelen door de Vikoskloof in Pindos nationaalpark
Wandelen op Naxos op de Cycladen
Wandelen op Naxos op de Cycladen

Beste tijd voor een wandelvakantie in Griekenland

De beste maanden voor een wandelvakantie in Griekenland zijn het voorjaar (april-mei) en het najaar (september-oktober), wanneer het weer mild is en de natuur op zijn mooist. De zomers kunnen erg warm zijn, vooral in de lagere gebieden en op de eilanden, terwijl de winters mild zijn, maar met meer regenval. De berggebieden bieden in de zomer verkoeling, maar kunnen in de winter koud en besneeuwd zijn.