Wandelvakanties Engeland: klassiek, geschiedenis en mooie kust

Georganiseerde wandelvakanties naar Engeland in een groep of individueel inclusief bagagevervoer. Zoek en boek je groepsreis of individuele wandelvakantie naar Engeland en wandel in een Engelse roman langs de zuidwestkust en in de klassieke Cotswolds, door de Romeinse geschiedenis langs Hadrian's Wall of door de natuurrijke landschappen van Lake District en Yorkshire. Lees hier meer over wandelen in Engeland.

Uitgelichte wandelreizen naar deze regio
26 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort

Over je wandelvakantie in Engeland

Stel je een wandeltocht voor waarbij elke stap doordrenkt is van geschiedenis, en elke bocht je beloont met adembenemende natuurlijke schoonheid. Dat is wandelen in Engeland: een land van majestueuze heuvels, rustieke landschappen, sprookjesachtige bossen en kustlijnen die zich uitstrekken tot de horizon. 

Engeland, met zijn rijke erfgoed en diverse landschappen, biedt een unieke wandelervaring. Van de glooiende heuvels van de Cotswolds en het ruige terrein van het Lake District tot de serene kustpaden van Cornwall en de historische routes rondom Stonehenge, er is voor elk wat wils. Dompel jezelf onder in het verleden terwijl je wandelt langs eeuwenoude kastelen, door middeleeuwse dorpen of naast historische kanalen.

Maar Engeland is niet alleen een feest voor de ogen. Het is ook een plek waar je je zintuigen kunt prikkelen. Luister naar het gezang van de vogels in de ochtend, voel de frisse wind van de Noordzee, proef de traditionele Engelse gerechten in een gezellige landelijke pub en laat je meeslepen door de verhalen en legendes die in elke hoek verborgen liggen.

De geologie van Engeland is een fascinerend mozaïek van oude kalksteenplateaus, granieten toppen en vruchtbare dalen. De flora varieert van wilde bloemenweiden tot dichte groene bossen, terwijl de fauna reeën, dassen en talloze vogelsoorten omvat, waardoor elke wandeltocht een genot wordt voor natuurliefhebbers.

Wandel door het glooiende merengebied van Lake District
Wandel door het glooiende merengebied van Lake District
In Cornwall wandel je langs één van de mooiste kusten van Europa
In Cornwall wandel je langs één van de mooiste kusten van Europa

Mooie wandelgebieden in Engeland

Elk van deze gebieden biedt een unieke wandelervaring, rijk aan natuurlijke schoonheid en cultuur. Ze zijn het hele jaar mooi om er te gaan wandelen, maar het voorjaar tot de vroege herfst biedt de meest aangename temperaturen en bloeiende landschappen. Het klimaat in Engeland kan echter onvoorspelbaar zijn, dus het is altijd een goed idee om voorbereid te zijn op wisselvallig weer, ongeacht het seizoen.

Wandelen in de Cotswolds

De Cotswolds, een gebied dat zich uitstrekt over meerdere graafschappen in het zuidwesten van Engeland, is een symfonie van glooiende groene heuvels en pittoreske dorpjes. Het is een plek waar de tijd lijkt stil te staan, met zijn historische marktstadjes en oude herbergen. Tijdens het wandelen word je omringd door de kenmerkende kalkstenen huizen en drystone walls. Door de variëteit in het landschap, van wilde bloemenweides tot uitgestrekte bossen, is elk pad in de Cotswolds een unieke ervaring. Hier krijg je echt het gevoel van het klassieke Engelse platteland.

Wandelen in Lake District

Het Lake District, gelegen in het noordwesten van Engeland, is een dramatisch en adembenemend natuurgebied van glinsterende meren, hoge pieken en schilderachtige valleien. Het gebied heeft enkele van de hoogste toppen in Engeland, zoals Scafell Pike, en biedt wandelaars uitdagingen van alle niveaus. Onderweg wandel je door oude bossen, zie je wilde bloemen en kun je zeldzame dieren spotten. Dompel je onder in de literaire geschiedenis van de regio van schrijvers zoals Beatrix Potter en William Wordsworth.

Wandelen in de Yorkshire Dales

De Yorkshire Dales is een uniek gebied dat wordt gekenmerkt door dalen, heuvels, kalksteenformaties en schilderachtige dorpjes. Het landschap is gevormd door gletsjers en heeft een rijke diversiteit aan flora en fauna. Wandelaars kunnen genieten van de uitgestrekte heidevelden, klaterende beekjes, watervallen zoals de Aysgarth-watervallen en diepe kalksteengroeves. Historische bezienswaardigheden zoals de Bolton Abbey en de overblijfselen van oude loodmijnen zijn getuigen van de rijke geschiedenis van de regio.

Wandelen in de North York Moors

Dit nationale park in Noord-Engeland is een uitgestrekte heide die in de lente en zomer paars kleurt door de bloeiende heideplanten. De steile kliffen aan de kust en dichte bossen bieden een divers landschap voor wandelaars. Oude stenen kruisen en mijlpalen zijn verspreid over de moors, stille herinneringen aan oude handelsroutes. Het gebied herbergt ook historische bezienswaardigheden zoals het Whitby Abbey, gelegen op een klif met uitzicht op de zee.

Wandelen op de Scilly-eilanden

Een archipel gelegen voor de zuidwestkust van Engeland, de Scilly-eilanden bieden een idyllische ontsnapping aan de drukte van het vasteland. Bestaande uit vijf bewoonde eilanden en talloze onbewoonde eilandjes, bieden ze zandstranden, helderblauwe zeeën en een overvloed aan zeeleven. Wandelaars kunnen genieten van kustpaden, heidevelden en subtropische tuinen. Elk eiland heeft zijn eigen unieke karakter en charme, van het grootste eiland St. Mary's met zijn historische bezienswaardigheden en winkels, tot het rustige en ongerepte Bryher.

Wandel in de Cotswold en waan je in het oude Engeland
Wandel in de Cotswold en waan je in het oude Engeland
Wandel langs ruïnes van kloosters en andere oudheden in Yorkshire
Wandel langs ruïnes van kloosters en andere oudheden in Yorkshire

Mooie wandelroutes in Engeland

Duik diep in het rijke Engelse landschap door de adembenemende wandelroutes die het land te bieden heeft. Van de historische Hadrian's Wall Path tot de ruige kustlijn van de South West Coast Path, Engeland verwelkomt wandelaars met een diversiteit aan landschappen en verhalen. Volg de Dales Way door het pittoreske Yorkshire Dales of waag je aan de uitdagende Coast to Coast walk die je meeneemt door het beste van het Engelse landschap.

De Hadrian's Wall Path wandelroute 

Met een lengte van ongeveer 135 kilometer leidt het Hadrian's Wall Path je langs de beroemde Romeinse muur die ooit het noordelijke grensfort van het Romeinse Rijk in Brittannië vormde. Beginnend in Wallsend nabij Newcastle, en eindigend bij de Solway Firth, biedt deze route wandelaars een unieke combinatie van geschiedenis, architectuur en landschap. De goed bewaarde overblijfselen van forten en wachttorens staan als stille getuigen van een ver verleden, terwijl de omliggende heuvels en dalen een gevoel van tijdloze schoonheid geven.

De South West Coast Path wandelroute

Dit is niet zomaar een wandelroute; het is een epische tocht van 1014 kilometer die zich uitstrekt van Minehead in Somerset tot Poole Harbour in Dorset. Terwijl je de steile klifpaden volgt, onthult elke bocht adembenemende uitzichten op de Atlantische Oceaan. De route gaat door twee nationale parken, vijf gebieden van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en biedt een kennismaking met Engeland's maritieme verleden en een diversiteit aan flora en fauna.

De Dales Way wandelroute

De Dales Way, met een lengte van zo'n 128 kilometer, neemt je mee van Ilkley in West Yorkshire naar Windermere in het Lake District. Deze betoverende route slingert zich door de Yorkshire Dales en het Lake District National Park. Je volgt rivierdalen, passeert kalksteenkliffen en geniet van de serene meren en weelderige groene weilanden. Het is een wandeling van rust en vredige reflectie, met tal van historische sites en traditionele dorpjes onderweg.

De Coast to Coast Walk wandelroute

Ontworpen door de legendarische wandelaar Alfred Wainwright, verbindt deze beroemde route van 309 kilometer de Ierse Zee bij St Bees met de Noordzee bij Robin Hood's Bay. Het pad doorkruist drie nationale parken: het Lake District, de Yorkshire Dales en de North York Moors. Wandelaars zullen genieten van de variëteit van deze tocht, van ruige bergtoppen en glinsterende meren tot weidse heidevelden en diepe valleien. Het is meer dan alleen een wandeling; het is een reis door het hart van Engeland's adembenemende natuurlijke landschap.

Wandel langs de muur van de Romeinse keizer Hadrianus op het Hadrians Wall Path
Wandel langs de muur van de Romeinse keizer Hadrianus op het Hadrians Wall Path
Wandel langs één van de mooiste kusten in Europa op het South West Coast Path
Wandel langs één van de mooiste kusten in Europa op het South West Coast Path

Wat is de beste reistijd voor een wandelvakantie naar Engeland?

De lente (mei-juni) en vroege herfst (september-oktober) zijn ideaal voor wandelvakanties in Engeland, met mild weer en bloeiende natuur. Zomers zijn over het algemeen warm maar aangenaam, hoewel regen altijd mogelijk is. Het Lake District en Dartmoor kunnen koeler zijn met onvoorspelbaar weer, dus een goede voorbereiding is essentieel.