Wandelvakanties Schotland, wandel in mystiek oerlandschap

Georganiseerde wandelvakanties naar Schotland in een groep of individueel inclusief bagagevervoer. Zoek en boek je groepsreis of individuele wandelvakantie naar Schotland en wandel door het mystieke heuvellandschap van de Lowlands of de ruige Highlands waar legendes tot leven komen, wandel met de wind door je haren over de rauwe Schotse eilanden voor het echte oergevoel of beklim de toppen van de Munro's. Lees hier meer over wandelen in Schotland.

Bekijk hier alle wandelvakanties naar Schotland van de beste reisaanbieders. 

Uitgelichte wandelreizen naar deze regio
16 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort

Wandelen in Schotland

Stel je voor: eindeloze landschappen met majestueuze bergen, betoverende lochs en dichte mist die zich rond oude kastelen en ruïnes wikkelt. Welkom in Schotland, het paradijs voor wandelliefhebbers! Hier kun je jezelf verliezen in de pure schoonheid van de ruige Hooglanden, de serene eilanden en de glooiende heuvels van de Lowlands. De dichte bossen huisvesten herten, dassen en de zeldzame Schotse wilde kat. De heuvels en bergen, bezaaid met paarse heide en felle gele brem, bieden een thuis voor steenarenden en sneeuwhoenders. En langs de kust kun je zeevogels, zeehonden en, als je geluk hebt, dolfijnen en walvissen spotten. Schotland is ook één van de weinige plekken ter wereld waar de papegaaiduiker voorkomt.

Iedere stap in Schotland brengt je dichter bij een rijke geschiedenis en cultuur. Van oude steencirkels en Pictische stenen tot majestueuze kastelen en slagvelden, de verhalen van helden zoals William Wallace en Rob Roy McGregor zijn hier overal te vinden. Voel de echo's van oude clans en legendarische veldslagen terwijl je over historische paden trekt. Of het nu de bekende West Highland Way is, de ruige Cape Wrath Trail, of de schilderachtige kustlijnen van de eilanden van de Buiten-Hebriden, elke route heeft een uniek verhaal te vertellen. De traditionele muziek, dans en festiviteiten houden de rijke culturele erfenis van het land levend en bruisend.

Schotland's wisselende weersomstandigheden voegen een vleugje avontuur toe aan elke wandeling. Van zonnige dagen waarop de paarse heide in bloei staat, tot mistige ochtenden waarop de toppen van de Munros in mysterie gehuld zijn; er is altijd een reden om je wandelschoenen aan te trekken.

En na een lange dag van verkennen? Ontspan in een gezellige pub met een glas van 's werelds beste whisky's in de hand en laat je meevoeren door de betoverende klanken van traditionele Keltische muziek. Wandelen in Schotland is niet zomaar een activiteit, het is een ervaring die je ziel raakt.

Wandel door de ruige Schotse Hooglanden
Wandel door de ruige Schotse Hooglanden
Wandel door mooie heuvellandschappen in de Lowlands
Wandel door mooie heuvellandschappen in de Lowlands

Mooie wandelgebieden in Schotland

Schotland heeft de wandelaar tal van mooie landschappen te bieden. In de Schotse Hooglanden word je begroet door majestueuze bergen en glinsterende meren, waar legendes en folklore leven. De Lowlands onthullen een contrast van glooiende groene heuvels, verweven met historische verhalen en kastelen. Isle of Skye betovert met haar dramatische kliffen en mystieke landschappen. Arran, vaak 'Schotland in het klein' genoemd, combineert bergketens met kustschoonheid. De Orkney-eilanden zijn een schat aan archeologie en oude geschiedenis, terwijl de Hebriden je uitnodigen met hun ruige kustlijnen en rijke Gaelische cultuur.

Wandelen in de Schotse Hooglanden

De Schotse Hooglanden, een gebied van ongerepte schoonheid, roepen beelden op van mistige bergen, glinsterende meren en uitgestrekte heidevelden. Hier kunnen wandelaars zich onderdompelen in een landschap dat al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt. Van de ruige Ben Nevis en het mythische Loch Ness tot de mystieke Glencoe-vallei, de Hooglanden bieden een wandelavontuur vol majestueuze vergezichten, doordrenkt van oude legendes en diepe verbondenheid met de natuur. In het hart van de Schotse Hooglanden ligt Cairngorms National Park met vijf van de zes hoogste bergen van Schotland. Ga de uitdaging aan en beklim de Ben Macdui of de Cairn Gorm voor panoramische uitzichten.

Wandelen op Isle of Skye

Skye, het 'Eiland van de Mist', is een plek van extremen: ruige kliffen, torenhoge bergkammen en serene kustlijnen. Wandelen hier is een ervaring in constante verwondering, met bezienswaardigheden zoals de betoverende Fairy Pools en de indrukwekkende Old Man of Storr. Het eiland biedt een mix van uitdaging en betovering, waarbij elke bocht nieuwe landschappen en legendes onthult.

Wandelen op de Hebriden

De Hebriden, bestaande uit de Buiten-Hebriden en de Binnen-Hebriden, zijn een archipel voor de westkust van Schotland en biedt de wandelaar ongerepte stranden, turkooizen wateren en rijke Keltische geschiedenis. Wandelend over deze eilanden voel je de wind van de Atlantische Oceaan en ontdek je oude steencirkels en verlaten dorpjes. Of je nu kiest voor de binnenste of de buitenste eilanden, de Hebriden bieden een unieke mix van natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed.

Wandelen op Arran

Vaak omschreven als 'Schotland in het klein', combineert Arran dramatische bergpieken met weelderige laaglanden. Dit eiland biedt wandelaars een variatie van uitdagende en ontspannende routes. Van de ruige pieken van Goatfell tot rustige kustpaden; Arran is een paradijs voor elke natuurliefhebber. Onderweg kom je oude kastelen en prehistorische sites tegen, wat het eiland een rijke historische dimensie geeft.

Wandelen op de Orkney eilanden

De Orkney eilanden, een archipel ten noorden van het Schotse vasteland, zijn een schatkamer van archeologische wonderen. Wandel langs oude nederzettingen zoals Skara Brae en voel de echo's van de prehistorie. De glooiende heuvels, spectaculaire kliflandschappen en rijke vogelleven maken het een unieke wandelervaring. Elke stap brengt je dichter bij de verhalen en legendes van deze betoverende eilanden.

Wandelen in de Lowlands

De Schotse Lowlands bieden een zachter, maar niet minder indrukwekkend landschap dan de hooglanden. Groene valleien, uitgestrekte bossen en historische stadjes wachten op ontdekking. De paden leiden je langs rivieren, door traditionele dorpjes en voorbij eeuwenoude abdijen en kastelen. Het is een regio rijk aan cultuur, geschiedenis en natuurlijke schoonheid, waar elke wandeling je dichter bij het hart van Schotland brengt.

Wandel langs de pieken van Old man of Storr op Isle of Skye
Wandel langs de pieken van Old man of Storr op Isle of Skye
Wandel langs steencirkels op de Hebriden
Wandel langs steencirkels op de Hebriden

Mooie wandelroutes in Schotland

Schotland is het thuis van enkele van de meest iconische wandelroutes van Europa, waaronder de beroemde Great Glen Way en West Highland Way. Van de ruige hooglanden tot de glooiende heuvels van de Lowlands; van de dramatische kustlijnen van de Isle of Skye tot de rijke archeologie van de Orkney-eilanden, elke route presenteert een ander facet van Schotland's gevarieerde landschap en cultuur.

De West Highland Way wandelroute

De West Highland Way, Schotlands eerste officiële langeafstandswandelroute, strekt zich uit over 154 km van Milngavie tot Fort William. Het pad biedt adembenemende uitzichten op Loch Lomond, Rannoch Moor en Ben Nevis, en voert wandelaars door de wildernis van de Schotse Hooglanden. Onderweg kunt u genieten van rijke fauna en historische bezienswaardigheden.

De Great Glen Way wandelroute

De Great Glen Way loopt over 125 km van Fort William naar Inverness. Deze route volgt het Grote Glen-valleisysteem en biedt prachtige uitzichten over Loch Ness, het Caledonian Canal en de ruïnes van Urquhart Castle. Ideaal voor zowel beginnende als ervaren wandelaars.

De Rob Roy Way wandelroute

Genoemd naar de beroemde Schotse volksheld, verkent de Rob Roy Way 128 km van Drymen naar Pitlochry. De route duikt in de geschiedenis, leidt wandelaars door glinsterende meren, dichte bossen en langs historische plaatsen verbonden aan Rob Roy zelf.

De Speyside Way wandelroute

De Speyside Way volgt de rivier de Spey gedurende 135 km van de Moray-kust naar de uitlopers van de Cairngorms. Bekend om zijn whiskystokerijen, biedt de route ook prachtige natuurlijke landschappen en gevarieerde fauna, waaronder zeldzame vogelsoorten.

De Fife Coastal Path wandelroute

Deze schilderachtige kustwandeling van 187 km loopt van Kincardine tot Newburgh, met indrukwekkende kliffen, gouden stranden en historische vissersdorpjes. Wandelaars kunnen zeehonden spotten, middeleeuwse ruïnes verkennen en genieten van het panoramische uitzicht op de Noordzee.

Volg de rivier de Spey op de Speyside Way langs whiskystokerijen
Volg de rivier de Spey op de Speyside Way langs whiskystokerijen
Het legendarische Loch Ness ontmoet je op de Great Glen Way
Het legendarische Loch Ness ontmoet je op de Great Glen Way

Wat is de beste reistijd om te wandelen in Schotland?

Voor een wandelvakantie in Schotland zijn de maanden mei tot september ideaal. In deze periode geniet je van mildere temperaturen en langere dagen. De gemiddelde temperaturen variëren van 15°C tot 20°C. 

Het klimaat is enigszins te vergelijken met ons eigen land maar dan net wat koeler, hardere wind en flink wat meer neerslag en dat laatste hoort er gewoon bij als je gaat wandelen in Schotland. Uiteraard kan zitten er ook droge en warmere dagen bij maar het weer is gewoon wat grilliger. Aan de westkust zul je meer te maken krijgen met harde wind en regen door de bergachtige kust. Deze kust zorgt er dan ook weer voor dat het aan de oostkust en op de Buiten-Hebriden en de Orkney eilanden wat milder weer is.