Wandelvakanties Portugal 2024/2025

Zoek je een georganiseerde wandelvakantie Portugal? Vergelijk en boek hier je groepsreis of individuele wandelvakantie naar Portugal, Madeira of de Azoren.

Ontdek het vaste land van Portugal met haar heerlijke mediterrane klimaat. Wandel langs de mooiste kusten en door verstilde achterlanden in de Algarve en Alentejo.  Combineer natuurparken met cultuur in Lissabon en omgeving. Geniet het hele jaar door van wandelen op Madeira of de Azoren. Lees meer over je wandelvakantie in Portugal.

Bekijk de mooiste wandelvakanties naar Portugal, Madeira en de Azoren van de beste reisaanbieders in één handig overzicht.

Uitgelichte wandelreizen naar deze regio
48 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort

Over je wandelvakantie in Portugal, Madeira en de Azoren

In de Algarve en de Alentejo wandel je langs één van de mooiste kusten van Europa over de Rota Vicentina. In het binnenland van de Algarve kun je in alle rust wandelen en genieten van bloemen, kruiden en boomgaarden. Bezoek Evora en Coimbra om kennis te maken met het oude Portugal. het nationaal park Peneda-Gerês op de grens met Spanje kun je wandelen in verschillende microklimaten met een rijke flora en fauna en zelfs wilde pony's spotten. Of ga wandelen in Lissabon en omgeving en ontdek één van de oudste en meest bruisende steden van Europa en de omliggende natuurparken zoals Sintra-Cascais en Serra da Arrabida. De Azoren en Madeira bieden de wandelaar het hele jaar door een heerlijk klimaat en daar kun je mooiste bloemen en planten bewonderen op weelderige vulkaaneilanden.

Wandelen in Lissabon en omgeving

Lissabon is een historische en tegelijkertijd een moderne stad met een levendig centrum. Hier kun je door historische wijken wandelen en kloosters, kerken en musea bezoeken, een boottocht maken op de Taag of uitgebreid winkelen, lekker eten en drinken en tot in de late uren de gezellige horeca bezoeken. In de omgeving bevinden zich bijzondere natuurparken zoals Sintra-Cascais en Serra da Arrabida. Daar vind je interessante landschappen zoals het Sintra-gebergte en de wilde, ruige kliffen rond Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het vasteland van Europa. Talloze historische, archeologische en architectonische bezienswaardigheden zijn er in Lissabon en omgeving te bewonderen. Koningen en adel brachten hier hun zomervakanties door en talloze paleizen getuigen nog steeds van hun vroegere pracht en praal. Lissabon heeft een geweldig klimaat, met 290 zonnige dagen per jaar. Een frisse zeebries uit de Atlantische Oceaan waait altijd door de straten van de stad en de zeven heuvels van Lissabon bieden tal van spectaculaire uitzichtpunten. Geniet van de heerlijke keuken in tal van uitstekende restaurants. Lissabon heeft een unieke mix van culturen en gastvrijheid staat hier bovenaan.

Een mooi uitzicht op Lissabon vanuit Parque Eduardo
Een mooi uitzicht op Lissabon vanuit Parque Eduardo
Ruige kusten aan de Cabo da Roca bij Lissabon
Ruige kusten aan de Cabo da Roca bij Lissabon

Sintra-Cascais is een van de 13 natuurparken in Portugal. Het Sintra-Cascais gebied van ongeveer 145 km2 is sinds 1981 een beschermd gebied maar pas in 1994 verleende de Portugese regering het park de status van natuurpark. Hier kun je mooie wandelgebieden vinden zoals het Sintra-gebergte en de wilde, ruige kliffen rond Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het vasteland van Europa. Populair is het kasteel van Sintra en haar tuinen. Het kasteel in verschillende bouwstijlen met Moorse invloeden was ooit het zomerpaleis van de koning. Al wandelend kun je hier een mooie klim maken naar het kasteel en terug door de prachtige tuinen wandelen.

Nationaal park Serra da Arrabida op kleine afstand van Lissabon
Nationaal park Serra da Arrabida op kleine afstand van Lissabon
Het voormalige zomerpaleis in Sintra
Het voormalige zomerpaleis in Sintra

De Serra da Arrabida is het adembenemende nationale park met de glooiende heuvels, de prachtige stranden en de enorme kliffen tussen Sesimbra en Setubal. De regio ligt op minder dan 30 minuten rijden van het centrum van Lissabon, maar ligt ver van de typische toeristische routes en is daarom vrijwel onbekend voor buitenlandse bezoekers. Hier kun je uitdagende wandelpaden, schilderachtige paden en prachtige stranden ontdekken.

Wandelen in natuurpark Peneda-Gerês

Peneda-Geres National Park is gelegen in het noorden van Portugal, in de provincie Minho. Het park is omgeven door de provincies Viana do Castelo, Braga en Vila Real. Het park is ongeveer 110 kilometer van de hoofdstad Lissabon verwijderd en ligt aan de grens met Spanje. Het park bestaat voornamelijk uit bergen en valleien, met de hoogste berg, de Peneda, die 714 meter boven zeeniveau uitsteekt. Er zijn ook meren in het park, waaronder het meer van Geres en het meer van Caniçada. Er zijn ook verschillende rivieren in het park, waaronder de Rio Lima en de Rio Cabril. Het klimaat in Peneda-Geres is mediterraan, met warme zomers en milde winters. Het park heeft ook een rijke flora en fauna, met meer dan 1.600 plantensoorten en een aantal zeldzame diersoorten, zoals de Iberische lynx en de wolf. Het park is ook een belangrijke toeristische bestemming, met veel wandel- en fietsroutes, en een aantal historische dorpen en bezienswaardigheden om te bezoeken.

Peneda-Geres National Park heeft een rijke historie die teruggaat tot de oudheid. Het gebied werd oorspronkelijk bewoond door de Kelten, een Indo-Europese volksgroep die in het gebied woonde voor de Romeinen kwamen. Tijdens de Romeinse tijd werd het gebied onderdeel van de provincie Gallaecia, en er zijn nog steeds resten te vinden van Romeinse wegen en bouwwerken in het park. Na de val van het Romeinse Rijk werd het gebied bezet door de Moren, en later door de christelijke koningen van Portugal. Tijdens de Middeleeuwen was het gebied een belangrijk mijngebied, met name voor zilver en tin. Er zijn ook resten te vinden van Middeleeuwse kastelen en kloosters in het park, zoals het kasteel van Soajo en het klooster van São Bento da Porta Aberta.

Wandelen in het biosfeerreservaat Peneda-Gerês
Wandelen in het biosfeerreservaat Peneda-Gerês
Wilde Garrano pony's in het park
Wilde Garrano pony's in het park

Het natuurpark Peneda-Gerês ligt in de overgangszone tussen het Atlantische en mediterrane klimaat. En de topografie heeft ook een sterke invloed op het weer: de bergen stoppen de luchtmassa's in de Atlantische Oceaan en veroorzaken af en toe zware regenval. De jaarlijkse temperaturen liggen tussen 17° en 20°, in de bergen ook hieronder. Het is hier erg koud in de winter en er valt sneeuw. Talrijke microklimaten zorgen voor een enorme verscheidenheid aan landschappen en vegetatie in de rivierdalen en in de hooglanden.