Wandelvakanties Slovenië 2024/2025

Georganiseerde wandelvakanties naar Slovenië in een groep of individueel inclusief bagagevervoer. Zoek en boek je groepsreis of individuele wandelvakantie naar Slovenië en wandel door één van de mooiste Alpengebieden in de Julische Alpen en het Triglav Natuurpark op eenvoudige wandeltochten over de Juliana Trail of uitdagende bergwandelingen langs berghutten. Lees hier meer over wandelen in Slovenië.

Uitgelichte wandelreizen naar deze regio
13 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort

Wandelen in Slovenië

Stap in een wereld van ongerepte natuurlijke schoonheid en adembenemende landschappen, Slovenië is een heerlijk rustig en tamelijk onontdekt wandelland voor wandelaars en bergwandelaars. Van de majestueuze toppen van de Julische Alpen tot de idyllische kust van de Adriatische Zee, biedt dit kleine maar gevarieerde land een reeks aan wandelervaringen die het hart van elke avonturier sneller doet kloppen. Ontdek oude bossen, romantische meren, uitgestrekte hoogvlakten en imposante bergketens. Wandel door pittoreske dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en proef de rijke culinaire tradities van Slovenië. Met meer dan 10.000 km aan gemarkeerde routes, geschikt voor alle niveaus, nodigt Slovenië je uit om de verborgen hoeken van zijn betoverende landschap te ontdekken.

Slovenië is geologisch gezien een divers land, gekenmerkt door de Julische Alpen in het noordwesten en de Adriatische kust in het zuidwesten. Het is bedekt met uitgestrekte bossen, waardoor het een van de groenste landen ter wereld is. Deze rijke biodiversiteit herbergt een breed scala aan flora en fauna, waaronder bruine beren, lynxen en vele vogelsoorten.

Historisch gezien ligt Slovenië op het kruispunt van de belangrijkste Europese culturele en handelsroutes, wat heeft geleid tot een rijke en gevarieerde culturele geschiedenis. Het land is bezaaid met kastelen, kerken en historische stadjes, elk met een uniek verhaal te vertellen.

De infrastructuur voor wandelaars is zeer goed ontwikkeld in Slovenië en de wandelroutes zijn goed gemarkeerd. Daarnaast zijn er meer dan 170 berghutten verspreid over het land, waar wandelaars kunnen rusten, eten en overnachten. Deze hutten variëren van eenvoudige schuilplaatsen tot grotere faciliteiten met restaurants en slaapzalen.

Waar kun je mooi wandelen in Slovenië?

Julische Alpen / Triglav Nationaal Park: De Julische Alpen, genoemd naar Julius Caesar, zijn een bijzonder hoogtepunt voor wandelaars. Dit prachtige gebergte ligt in het noordwesten van Slovenië en biedt meer dan 700 kilometer aan wandelpaden. Het aanbod varieert van eenvoudige wandelingen door valleien en rond meren, tot meer uitdagende tochten over steile bergpassen en langs hoge kliffen. De bergen hier bereiken een hoogte van meer dan 2.800 meter, met de Triglav, de hoogste piek, die een indrukwekkende 2.864 meter is. De Julische Alpen en de Triglav lenen zich dan ook goed voor uitdagende huttentochten voor bergwandelaar.

Het Triglav Nationaal Park, dat zich bijna volledig uitstrekt over de Julische Alpen, is het enige nationale park van Slovenië en biedt ongerepte landschappen en een schat aan biodiversiteit. Het park heeft meer dan 7.000 soorten flora en fauna en is thuisbasis van de zeldzame alpensteenbok en het auerhoen.

De Julische Alpen, Triglav en Juliana Trail op de kaart
De Julische Alpen, Triglav en Juliana Trail op de kaart
Wandel rondom de Triglav op de Juliana Trail
Wandel rondom de Triglav op de Juliana Trail

Juliana Trail wandelroute: De Juliana Trail is een unieke en indrukwekkende langeafstandswandelroute die je de adembenemende schoonheid van de Julische Alpen laat verkennen. Deze rondgaande trail strekt zich uit over ongeveer 330 kilometer en is verdeeld in 16 etappes variërend van ca 10 tot 20 km en de route is goed gemarkeerd.

In tegenstelling tot veel traditionele bergwandelingen, neemt de Juliana Trail je niet over de toppen, maar gaat het pad rondom het Triglav Nationaal Park, dat de Julische Alpen omvat. De focus ligt hier op de connectie met de natuur en de lokale bevolking. De route voert door verschillende landschappen, van alpine valleien, bossen, rivieren en meren tot pittoreske dorpen en steden.

Een aantal hoogtepunten op de route zijn onder meer het prachtige Bohinj-meer, de historische stad Bled met zijn iconische meer en kasteel, de Vršič-pas, de hoogste wegpass in Slovenië, en het Soča-rivierdal, bekend om zijn opvallende smaragdgroene wateren en uitgebreide watersportmogelijkheden zoals kajakken, kanoën en raften.

Wandel langs het meer van Bohinj
Wandel langs het meer van Bohinj
Smaragdgroene wateren in de Soča-vallei
Smaragdgroene wateren in de Soča-vallei

De Kamnik-Savinja Alpen: gelegen in het noorden van Slovenië, vormen de Kamnik-Savinja Alpen een uitnodiging voor wandelaars die op zoek zijn naar een combinatie van ongerepte natuur en adembenemende uitzichten. Deze bergketen wordt gekenmerkt door scherpe pieken, weelderige valleien, kristalheldere rivieren en betoverende watervallen.

De verscheidenheid aan paden varieert in moeilijkheidsgraad, van gemakkelijke routes geschikt voor beginners tot meer uitdagende beklimmingen voor ervaren wandelaars. Een van de meest populaire tochten is de route naar de top van de berg Velika Planina. Hier wordt je beloond met panoramische uitzichten op het omliggende landschap en de traditionele herdershutten, die een unieke inzicht geven in het alpine leven van weleer.

Een andere geliefde route is de wandeling naar Logarska Dolina, een van de mooiste alpenvalleien in Europa. De vallei, ingeklemd tussen imposante pieken, biedt adembenemende uitzichten en een kans om de Rinka-waterval, een van de hoogste vrij vallende watervallen in Slovenië, te bewonderen.

Voor de meer ervaren wandelaars is er de uitdagende Grintovec, de hoogste piek van de Kamnik-Savinja Alpen. Het is een pittige klim, maar eenmaal boven word je beloond met een uitzicht dat je niet snel zult vergeten.

De Kamnik-Savinja Alpen bieden ook een scala aan mogelijkheden voor meerdaagse trektochten, met talrijke berghutten waar je kunt overnachten en genieten van traditionele Sloveense gastvrijheid.

Logarska Dolina, een van de mooiste alpenvalleien in Europa
Logarska Dolina, een van de mooiste alpenvalleien in Europa
Traditionele herdershutten op de Velika Planina
Traditionele herdershutten op de Velika Planina

Notranjska: Notranjska, of de Notranjska-regio, is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars in Slovenië. Verscholen tussen het centrale plateau en de kust, vormt het een perfecte combinatie van ongerepte natuur en rijke cultuur. Wandelen in Notranjska neemt je mee door het diverse landschap van karstvelden, uitgestrekte bossen, ondergrondse grotten en helderblauwe meren.

De Notranjska-regio biedt talloze wandelroutes voor alle moeilijkheidsgraden. De gemarkeerde paden leiden je door de ongerepte natuur, langs rustige dorpjes, en naar adembenemende uitzichtpunten. Het wandelpad rond het Cerknica-meer, het grootste periodieke meer in Europa, is een populaire keuze. Tijdens droge periodes verdwijnt het meer en ontstaat er een uitgestrekte grasvlakte, terwijl het in natte periodes wordt gevuld met kristalhelder water.

Een andere fascinerende bestemming is de Rakov Škocjan, een beschermd landschapspark dat bekend staat om zijn indrukwekkende karstverschijnselen, waaronder de natuurlijke stenen bruggen 'Mali' en 'Veliki' Natuurlijke Brug. De gemarkeerde paden in het park leiden bezoekers door de beboste vallei en langs de fascinerende geologische formaties.

Voor meer avontuurlijke wandelaars is er de Snežnik-berg, de hoogste niet-alpiene berg van Slovenië. De klim naar de top wordt beloond met panoramische uitzichten over de omringende bossen en heuvels, en op heldere dagen kan men zelfs de Adriatische Zee in de verte zien.

Wandelen in Notranjska is een unieke ervaring, doordrenkt met de rust en schoonheid van de natuur, gecombineerd met fascinerende geologische fenomenen en een rijk cultureel erfgoed.

Het klimaat en de beste reistijd voor een wandelvakantie in Slovenië

Wat betreft het klimaat, Slovenië kent een gematigd klimaat met warme zomers en koude winters. De beste tijd om te wandelen in Slovenië is van mei tot oktober, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en de natuur op zijn mooist is.

De meest geschikte maanden voor een wandelvakantie in de Julische Alpen zijn van juni tot september. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen mild (15 tot 20 graden), de dagen langer en de paden vrij van sneeuw, wat het ideaal maakt voor wandelactiviteiten. Het is echter wel het hoogseizoen, dus het kan drukker zijn op de populaire routes. September wordt vaak beschouwd als een van de beste maanden om te wandelen in dit gebied. De temperaturen zijn iets lager, maar het weer is meestal nog steeds aangenaam en de paden zijn minder druk dan in de zomermaanden.