Wandelvakantie met het gezin

Met het gezin op wandelvakantie is samen avonturen beleven met aandacht voor elkaar en de omgeving. Het is waardevol om je kinderen al op jonge leeftijd te leren kennismaken met de natuur en te laten zien dat een wandelvakantie best leuk kan zijn maar hoe pak je dat aan?

Wandelen met jonge kinderen

Een wandelvakantie met kinderen kan heel leuk zijn maar vraagt om de nodige voorbereiding en ingrediënten. Zo hebben kinderen uitdaging en afleiding nodig anders raken ze snel verveeld, zeker in deze tijden waar er altijd wel een telefoon of tablet in de buurt is en je de wandelvakantie nu juist wilt gebruiken om ze te laten ontdekken hoe leuk de natuur kan zijn. Het voordeel is dat alle kinderen een avonturier in zich hebben die je tot leven kunt laten komen op een wandelvakantie. De truuk is om zowel de voorbereiding als de wandelvakantie goed af te stemmen met en voor de kinderen zodat ze het gevoel hebben als ware ontdekkingsreizigers op pad gaan.

Maak je wandelvakantie leuk en leerzaam voor kinderen

Het is al een eerste overwinning wanneer je ze meeneemt naar onbekend en avontuurlijk terrein. Heuvelachtig terrein maakt het al spannender omdat je niet zover vooruit kunt kijken en het altijd weer een verassing is wat er achter de volgende heuvel te ontdekken is. Zo ook uiteraard in de bergen waar het nog spannender is met rotsen waar je op kunt klauteren en bij meertjes, rivieren en watervallen kunt spelen. Dieren spotten zoals hagedissen, gemzen, berggeiten en marmotten is natuurlijk ook altijd leuk. Sommige wandelgebieden hebben educatieve routes om spelenderwijs met de natuur en het gebied kennis te maken zoals in Oostenrijk. Een huttentrektocht maakt het nog leuker omdat elke volgende hut weer een nieuwe ontdekking is om naar uit te kijken.

Afhankelijk van de leeftijd kun je samen de voorbereiding doen. Betrek ze bij het uitzoeken van de wandelvakantie en verdiep je samen in het gebied en de wandelroutes. Is er een leuk stukje geschiedenis over te vertellen en zijn er wilde dieren te ontdekken of misschien wel kastelen, ruïnes of andere bezienswaardigheden onderweg. Bekijk samen foto's en leer jezelf en de kinderen over het gebied.

Leer samen over het gebied en de natuur
Leer samen over het gebied en de natuur
Maak wandelen leuk en leerzaam
Maak wandelen leuk en leerzaam

Dan ga je op pad en dan blijkt het voor een kind toch vaak lange saaie stukken lopen te zijn tussen de leuke ontdekkingen in. Je kunt ervoor zorgen dat ze zich dan ook beter vermaken door ze bijvoorbeeld te laten navigeren. Geef ze ijkpunten waarvan je aangeeft dat je daar even gaat uitrusten, er wat bijzonder te zien is, ze wat lekkers krijgen of jullie gaan picknicken. Ook kun je er een spel van maken met opdrachten voor onderweg zoals het verzamelen van mooie stenen of een mooie wandeltak, het maken van foto's of doe woord- en raadspelletjes zoals het alfabetspel, kop-staart of wie is het. Geef ze hun eigen ontdekkingsreiziger gadgets mee waar ze zich onderweg mee kunnen vermaken zoals een verrekijker, zaklamp, kompas of vergrootglas.

Verantwoord wandelen met jonge kinderen

Wanneer je met kinderen gaat wandelen moet het plezier voorop staan en zul je eigen wandelwensen daarop enigszins op aan moeten passen. Ze zijn in de groei, hebben een andere energiehuishouding en kunnen met hun kortere benen minder lange afstanden afleggen dan volwassenen. Over het algemeen kun je de regel hanteren dat de leeftijd van het kind de maximale afstand in kilometers aangeeft maar dit verschilt ook per kind. Wanneer je meer met de kinderen wandelt krijg je per kind een goed idee wat ze kunnen en willen lopen. Je kunt voor een 'echte' wandelvakantie wat routes in de buurt gaan wandelen om dit te toetsen en ook om ze een beetje te trainen en te kijken in welke kleding en schoenen ze prettig kunnen wandelen.

Tijdens het wandelen moet je er vanuit gaan dat je ongeveer twee keer zo lang over een wandelroute doet dan wanneer je die als volwassene zou lopen. Het gaat langzamer en kinderen moeten regelmatig uitrusten omdat ze naast het wandelen ook vaak extra energie verbruiken door te gaan rennen, klimmen en spelen onderweg. Voor een wandelen van 5 kilometer zul je dan op ongeveer 2 uur moeten rekenen. Maak de pauzes leuker dan alleen even gaan zitten door wat te gaan eten en drinken, een spelletje te doen of op een plek waar iets te zien of te doen is zoals bij een waterval of meertje. Neem bij hele jonge kinderen voor de zekerheid een buggy of rugdrager mee.

Zorg dat je wat te eten en drinken hebt voor onderweg en zorg er ook voor dat de kinderen genoeg drinken. Net zo goed als voor volwassenen is het belangrijk dat ze comfortabel kunnen wandelen. Niet te strakke of schurende kleding met meerdere laagjes zodat er wat uit kan als ze het warm krijgen. Voor niet al te bergachtig terrein zijn stevige schoenen prima. Dit kunnen ook sneakers zijn die niet al te flexibel zijn en/of hele zachte zool hebben. In schoenen die ze regelmatig aan hebben zullen ze ook fijner lopen en minder snel blaren krijgen. Wanneer je voor nieuwe stevige schoenen of wandelschoenen gaat dan is het goed om ze deze in te laten lopen in de weken voor je wandelvakantie. Neem uiteraard zonnebrand mee en petjes en zonnebrillen om ze beter te beschermen tegen de zon.

Wandelen met een rugdrager voor de hele kleintjes
Wandelen met een rugdrager voor de hele kleintjes
De kleine wandelaar heeft ook een goede uitrusting nodig
De kleine wandelaar heeft ook een goede uitrusting nodig

Maak voor onderweg duidelijke afspraken. Laat ze lekker rennen en klauteren zolang ze maar in het zicht blijven of spreek zichtpunten af tot waar ze vooruit mogen lopen. Spreek af dat ze stoppen of terugkomen wanneer je dat aangeeft, eventueel door een fluitje te gebruiken dat ze op grotere afstanden kunnen horen en je elkaar makkelijker mee terug kunt vinden mochten ze uit het zicht zijn. In de buurt van water, afgronden en het wandelen over rotsachtig terrein houd je ze uiteraard in de buurt en goed in de gaten.

Wandelen met een ezel in Frankrijk

Wandelen met een ezel is een leuke en handige manier om langere wandeltochten met jonge kinderen te maken. De kinderen lopen zonder problemen lange etappes samen met hun nieuwe maatje die ze onderweg kunnen aaien, borstelen, voeren en begeleiden en als ze moe zijn kunnen ze een stukje op de ezel rijden. Als ouder heb je je handen vrij want de ezel draagt je bagage en door de leuke afleiding voor de kinderen geniet je zelf en samen meer van de wandeltocht. Ezels hebben natuurlijk hun nukken en kunnen ook zomaar ineens stil gaan staan en niet meer verder te willen lijken lopen. Of ze hebben meer aandacht voor het gras langs de weg dan de weg zelf. Dat kan voor hilarische momenten zorgen maar de onverstoorbaar lijkende metgezel vervolgt uiteindelijk wel weer zijn pad. Zowel de volwassenen als de kinderen zullen hoe dan ook gehecht raken aan de vriendelijke viervoeter en beleven met hun nieuwe vriend een onvergetelijke ervaring!. 

Op ezeltocht met je nieuwe vriend voor onderweg
Op ezeltocht met je nieuwe vriend voor onderweg
Op de rug van de ezel om even uit te rusten
Op de rug van de ezel om even uit te rusten

De ezels in Frankrijk worden goed verzorgd en zijn getraind om met mensen te lopen. Je kunt de ezel zonder cursus en zonder gids zelf meenemen en begeleiden. Voor vertrek krijg je instructies over hoe je de ezel moet verzorgen; borstelen, voeren en het leiden van de ezel zijn taken die kinderen leuk vinden en ze bezighouden onderweg. De ezel kan tot ca 40 kg dragen en afhankelijk van het gewicht van je bagage is dat genoeg om een kind van 6 tot 10 jaar te dragen. Het wandelen met een ezel is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Je dient met minimaal 2 volwassenen te zijn zodat er ten allen tijde een volwassene bij de kinderen kan zijn en bij de ezel. Wanneer je met 4 of meer kinderen ben kun je ook 2 ezels meenemen

Spelenderwijs de natuur beleven in Oostenrijk

Oostenrijk en met name Tirol is de ideale bestemming voor een wandelvakantie met kinderen. De Oostenrijkers houden van kinderen en dat is terug te zien in alles op en rond je wandelgebied. Te beginnen bij de vele familiehotels waar er tal van faciliteiten en activiteiten zijn te vinden zoals zwembaden of een meer om te zwemmen en er is altijd wel een speeltuin in de buurt. Daarnaast zijn er tal van andere activiteiten voor zowel volwassenen als kinderen zoals mountainbiken, rodelbanen, klimmen, raften, paragliden en nog veel meer. In veel wandelgebieden is er ook altijd wel een outdoor park te vinden die vaak flink uitdagend kunnen zijn, ook voor volwassenen.

Familiehotels met tal van faciliteiten en activiteiten
Familiehotels met tal van faciliteiten en activiteiten
Op avontuur in de natuur in een outdoor park
Op avontuur in de natuur in een outdoor park

In Oostenrijk kun je ook veel wandelroutes vinden die onderweg de kinderen spelenderwijs met de natuur en het gebied laten kennismaken zoals raadselwandelroutes waarbij je op punten onderweg aan de hand van weetjes over de natuur hints krijgt om het grote raadsel aan het eind van de route op te kunnen lossen. Ook zijn er routes met speeltoestellen onderweg en educatieve en interactieve installaties waar kinderen spelenderwijs het gebied als een waar museum voor kinderen kunnen ontdekken. Met kinderen vanaf 12 jaar kun je wat meer de uitdaging opzoeken door bergwandelingen te maken of op een huttentrektocht te gaan.

Raadselwandeling in het Zillertal
Raadselwandeling in het Zillertal
Spelenderwijs over de natuur leren in het Putzatal
Spelenderwijs over de natuur leren in het Putzatal

Omdat de meeste wandelgebieden in de winter een wintersportgebied zijn kun je overal gondels vinden die je ook met kinderen de mogelijkheid geven om op grotere hoogte wandelingen te maken. In veel gebieden zijn er speciale wandelroutes die met een kinderwagen gelopen kunnen worden. En wist je dat jullie je trouwe viervoeter mee kunnen nemen op veel wandelvakanties naar Oostenrijk? Zo is het gezin helemaal compleet en de hond is weer leuke afleiding voor de kinderen voor onderweg.