Welk type wandelvakantie is wat voor mij?

Een wandelvakantie is dé manier om op een gezonde en actieve manier nieuwe plekken te ontdekken. In de basis houdt elke wandelaar van de natuur en de sportieve component maar hoe ontspannend of uitdagend jij je wandelvakantie wilt maken is aan jou. Maar een wandelvakantie kan meer zijn dan dat. Afgestemd op jouw interesses kun je extra dimensies toevoegen zoals cultuur, historie, culinair of bijzondere landschappen. Welke wandelvakantie is wat voor jou?

Welke soorten wandelvakanties zijn er

Wanneer je op wandelvakantie gaat wil je dat deze afgestemd is op jouw wensen. Wil je ontspannen wandelen of wat meer de uitdaging aangaan. Is het belangrijk dat je een luxe verblijf hebt om ook van te genieten of maakt je dat niet zoveel uit. Ga je voornamelijk voor de natuur en mooie landschappen of voeg je graag wat extra's toe zoals het ontdekken van cultuur, historie, lekker eten en drinken of mooie excursies. Maak jij het extra avontuurlijk door voor een trektocht te kiezen waarbij je van accommodatie naar accommodatie wandelt. Wil je even tot jezelf komen en één worden met de natuur door alleen op pad te gaan of ga samen met je partner, gezin of vrienden of misschien wel in een leuke groep nieuwe vrienden maken.

Kies het comfort en de inspanning die bij je past

Bij de meeste wandelvakanties zul je in prima accommodaties verblijven van meestal 3 sterren en minimaal 2 sterren. Wanneer het om een (deels) huttentocht of trektocht gaat dan kan het zijn dat je ergens overnacht met minimaal comfort maar dan ook weer deel van de ervaring is zoals een hut hoog in de bergen. Het comfort is ook afhankelijk van het land of gebied waar je naartoe gaat. Bij de meeste wandelvakanties staat de accomodatie vermeld en kun je zelf nog even verder uitzoeken of deze bij je past. Naast verblijven in hotels zul je ook veel wandelvakanties vinden waarbij je in een guesthouse verblijft en beter kunt kennismaken met de traditionele cultuur en keuken. Wanneer je waarde hecht aan duurzaamheid zul je in dat geval ook steeds vaker zelfvoorzienende accomodaties aantreffen die biologisch eten op tafel zetten, eventueel als onderdeel van volledig klimaatneutrale reizen.

Op de lichte wandelvakanties voor iedereen gaat het voornamelijk om ontspannen en genieten en zijn de wandelingen optioneel. Soms kun je kiezen uit verschillende wandelingen (ook qua lengte) of je kiest voor een geselecteerde activiteit voor die dag, een dagje rust of je gaat er zelf op uit. Denk niet dat overal waar je aan bergen denkt, zoals bij de Franse Alpen of Tirol, de wandelvakanties te uitdagend voor je zullen zijn. Ook hier zijn er veel vlakke en heuvelachtige terreinen zoals wandelen door de dalen en over almen die gebruikt worden om daar lichtere wandelvakanties aan te bieden zodat je deze prachtige gebieden ook als beginner kunt ervaren. Wanneer je wat meer wandelervaring hebt, een goede conditie hebt en wel enige uitdaging wilt dan kies je voor je voor het gemiddelde niveau. Ook wanneer je net begint met wandelen maar een goede conditie hebt en enige sportieve uitdaging wilt dan kun je waarschijnlijk prima meekomen op wandelvakanties van een gemiddeld niveau en zal een wandelvakantie voor iedereen (niveau 1) voor jou te licht zijn. 

Ontspannen wandelen over langegerekte almen
Ontspannen wandelen over langegerekte almen
Daag je jezelf uit met bergwandelen in bijvoorbeeld de Pyreneeën
Daag je jezelf uit met bergwandelen in bijvoorbeeld de Pyreneeën

De aanbieders van wandelreizen hanteren verschillende niveaus om zwaartes aan te geven, dit kunnen er 3 zijn of 5. Met enige wandelervaring met routes van ca 10 tot 15 km op vlak tot heuvelachtig terrein kun je meegaan op wandelvakanties met niveau 1 uit 3 niveaus of niveau 1 en 2 uit 5 niveaus. De zwaarte -indelingen zitten deels in de lengte van de routes maar vooral in het stijgen en dalen en het type terrein. Het gemiddelde niveau (2 uit 3 of 3 uit 5) vragen een goede conditie en op deze routes leg je soms tot 20 km af over veelal vlak tot heuvelachtig terrein met soms wat pittige stukken stijgen of dalen en/of over lastig terrein. De niveaus 3 uit 3 en 4 en 5 uit 5 vragen om een uitstekende conditie en ervaring met bergwandelen want hierbij zul je veel stijgen en dalen veelal over pittig terrein wandelen. Voor de wandelvakanties die we hebben opgenomen op onze website hanteren we 5 niveaus en hebben de 3-niveau reizen omgezet naar 5 niveaus. Bij de wandelreis kun je ook het dagprogramma vinden waar vaak is opgenomen wat de lengte en het hoogteverschil per dag is. Op de website van de reisaanbieder kun je ook informatie vinden over de niveaus zoals zij die specifiek hanteren en als je twijfelt kun je altijd even contact opnemen met de aanbieder.

Ga alleen of samen op wandelvakantie

Misschien wil je er even helemaal alleen op uit of neem je alleen je hond mee wat bij veel vakanties naar Oostenrijk en Duitsland een mogelijkheid is of beleef je liever samen wandelavonturen met je partner, wandelmaatje, het hele gezin of in een groep met onbekenden. Kies voor een volledig georganiseerde wandelvakantie met gids in een groep of boek een individuele wandelvakantie waarbij veel geregeld is maar je zelf navigeert op basis van de verstrekte route-informatie.

Bij een individuele wandelvakantie bepaal je zelf met wie je gaat en wanneer je weg wilt. Een individuele wandel­vakantie boek je alleen, samen met je partner of wandelmaatje, met je gezin of met vrienden in een groepje van maximaal 8 tot 12 personen. De accommodatie(s), maaltijden (meestal alleen ontbijt), kaartmateriaal, routebeschrijvingen, excursies, bagagetransport en transfers zijn meestal inbegrepen. De heen- en terugreis regel je zelf.
Individuele wandelreizen boek je op aanvraag wat betekent dat de wandelreisaanbieder met je boeking aan de slag gaat om te kijken of het gehele pakket voor het aantal personen op de door jou gekozen datum beschikbaar is. De prijzen zijn meestal gebaseerd op een boeking voor 2 personen. Wanneer je alleen boekt dan komen er extra kosten voor een 1-persoonskamer bij. Er zijn ook speciale familiewandelreizen waarbij de accomodatie, routes en faciliteiten en activiteiten in het gebied zijn afgestemd op gezinnen en/of op kinderen vanaf een bepaalde leeftijd. Ga je met kinderen wandelen lees dan hier over wandelvakanties met het gezin.

Een groepswandelvakantie kun je alleen boeken of samen met anderen. Wanneer je voor het eerst met een groep onbekenden op wandelvakantie gaat kan het best spannend zijn maar uit de praktijk blijkt dat groepsreizigers daarna vaak niet anders meer willen. Je leert mensen kennen die in de basis al een zelfde interesse met je delen, het wandelen natuurlijk, het land waar je naartoe gaat, de voorkeur voor natuur en cultuur en wie weet nog meer. Soms houdt je zelfs vrienden voor het leven over na een groepsreis. Groepswandelvakanties zijn voordelig, veelal volledig georganiseerd en er is een ervaren reisleider en/of gids aanwezig. Zo hoef je nergens aan te denken en kun je genieten van het wandelen, de omgeving, leuke gesprekken met je wandelmaatjes en gezellige avonden. Ook heb je de vaak wel de ruimte om een keer je eigen plan te trekken.

Alleen op wandelvakantie is tijd en aandacht voor jezelf en de natuur
Alleen op wandelvakantie is tijd en aandacht voor jezelf en de natuur
Een groepswandelvakantie is gezellig samen op avontuur
Een groepswandelvakantie is gezellig samen op avontuur

Alleen op wandelvakantie maar je niet alleen voelen doe je op een wandelreis voor singles. Een single wandelvakantie kan dan ook maar voor één persoon geboekt worden. Vaak wordt er gedacht dat er bij een singles reis de nadruk ligt op het vinden van een partner maar het gaat vooral om het samen zijn met gelijkgestemden die ook alleen zijn, daardoor op elkaar aangewezen en waardoor er een leuke groepsdynamiek ontstaat. En zit die leuke dame of heer erbij dan is dat natuurlijk een mooie bijkomstigheid. Sommige wandelvakanties voor singles bieden standaard een accomodatie aan voor 1 persoon. Andere bieden een 2-persoons kamer aan die je altijd deelt met iemand van hetzelfde geslacht maar je de mogelijkheid hebt om een 1-persoons kamer te boeken.

Wandel door bijzondere landschappen en duik in de cultuur en geschiedenis

Mooie natuur, bijzondere flora, fauna en landschappen ontdekken is meestal het hoofdingredient van een wandelvakantie en voor de meeste wandelaars ook het belangrijkste onderdeel voor de keuze van een wandelgebied. Naast de keuze voor een mooi wandelgebied kun je daar wat extra's aan toe voegen op basis van jouw interesses zoals het kennismaken met cultuur, geschiedenis of bijzonder keukens. De beste en leukste manier om jouw ideale wandelvakantie te ontdekken is door alle beschikbare wandelvakanties te bladeren en te kijken waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

Wanneer je vooral voor de natuur gaat dan kun je overal in Europa en uiteraard ook daarbuiten geweldige wandelgebieden vinden die allemaal wel weer hun eigen speciale kenmerken hebben. Heuvelachtige landschappen met mooie bossen, rivieren, meren en waar je dieren als herten en roofvogels kunt spotten kun je over de grens al vinden in de Eifel in Duitsland of iets verder in Frankrijk in de Vogezen en het Centraal Massief. Zoek je het liever wat hogerop met wat meer uitdaging ga dan bergwandelen in de Pyreneeën, de Alpen of de Pico's de Europa in Spanje waar je uit kunt kijken naar uitzichten vanaf de toppen die je bereikt en onderweg langs spiegelgladde gletsjermeren komt en gemzen, gieren, soms wolven en veel andere wilde dieren kunt spotten. Langs prachtige begroeide kusten wandelen bij lekkere temperaturen doe je in Noord-Spanje of de Algarve en voor ruige kusten en om lekker uit te waaien ga je naar Schotland of Bretagne en Normandië. Op Madeira en de Azoren kun je bij een heerlijk subtropisch klimaat het hele jaar door wandelen door de meest prachtige natuur en planten en dieren zien die je buiten Europa verder nergens aan zult treffen. Op de Canarische eilanden kun je door landschappen wandelen waarin je je op een andere planeet lijkt te bevinden. Wandel door schilderachtige landschappen onder de zinderende zon in Toscane, de Provence, het binnenland van de Algarve en de Alentejo in Portugal of Andalusië in Spanje. Dit zijn alleen nog maar de meest bewandelde gebieden en naast deze zijn er nog tal van andere bijzondere wandelgebieden te vinden. Ga op onderzoek uit en laat je inspireren voor jouw volgende ontdekkingsreis.

Prachtige natuur en cultuur ontdekken op Madeira
Prachtige natuur en cultuur ontdekken op Madeira
Duik in de historie en bewonder oude kastelen, kerken en ruïnes
Duik in de historie en bewonder oude kastelen, kerken en ruïnes

Op veel wandelvakanties zul in en rondom je wandelgebied al kennismaken met de cultuur van de streek en het land. Zo kom je bepaalde architectuur, kastelen, kerken en andere bezienswaardigheden tegen en leer je altijd wel iets over de geschiedenis en proef je automatisch wel van de streek- of landeigen keuken. Op een groepswandelreis zal een gids je ook vaak het nodige kunnen vertellen en zelf kun je je natuurlijk ook van te voren al verdiepen in de cultuur en geschiedenis. Wanneer je meer van een land wilt leren kennen tijdens je wandelvakantie dan kun je ervoor kiezen om in de buurt van een grote stad te gaan wandelen waar mooie gebieden in de buurt liggen zoals Lissabon en Sevilla. Misschien interesseer je je wel in het bijzonder voor archeologie en de oudheid en kun je ruïnes en hunebedden gaan bekijken in Groot Brittannië of de tempels in Griekenland. Of duik in de historie van de tweede wereldoorlog in Normandië. Lekker eten en de beste wijnen drinken doe je natuurlijk in Italië maar ook in Spanje, Griekenland en Portugal is het culinair genieten van het mediterraanse landschap.